De Belgian Sailing Awards werden gewonnen door? Dit zijn de winnaars

Belgian Sailing Awards

Op 21 februari verzamelde de Belgische zeilwereld in de Brusselse Royal Yacht Club (BRYC) om er zijn Belgische kampioenen te eren en de Belgian Sailing Awards uit te reiken. 

De zeilsport is er één met vele gezichten en gaat van de kleine optimisten tot de zeegaande kieljachten en van de windsurfer, over de catamaran tot de nieuwe generatie foiling boards. De gemeenschappelijke factor is de wind die als drijvende kracht wordt ingezet.

De opkomst was bijzonder groot en ook de voorafgaande poll waarin de zeilwereld voor zijn favorieten kon kiezen was erg succesvol. Meer dan 6.000 watersporters brachten hun stem uit, een record! De keuze was dan ook net zo gevarieerd als de sport zelf.

Sailor of the Year 2019 - Woman

In deze categorie twee genomineerden: Emma Plasschaert, al een hele tijd aan de wereldtop in de olympische boot, de Laser Radial. Na haar wereldtitel in 2018 wist ze in 2019 ook het testevent voor de Olympische spelen 2020 te winnen in Enoshima.

Haar uitdaagster: Marie-Amélie Lenaerts - deelneemster aan de Mini Transat 2019 die ze als eerste Belgische vrouw met succes wist af te ronden.

De verwachte winnaar van de Sailor of the Year Woman is Emma Plasschaert.

Emma Plasschaert

Sailor of the Year 2019 - Man

In deze categorie vijf genomineerden. Tweevoudig laureaat Jonas Gerckens (Offshore Keelboats) kreeg de concurrentie van Albert Lagneaux en Thibault Raeymakers die aan de Mini Transat 2019 succesvol wisten af te ronden.

Daarnaast Wannes Van Laer, die 2020 buitengewoon sterk startte met een elfde plaats op WK en Simon De Gendt die in Japan tot wereldkampioen in de Laser Radial werd gekroond.

De laureaat voor 2019 is Simon De Gendt

Simon De Gendt

Sailor of the Year 2019 - Manager

De organisatie van de sport vergt veel talent en engagement. In tal van clubs, klassen en verenigingen zetten mensen hun beste beentje voor.

Marie-Blanche Rouchet-Wiaeme is al 12 jaar voorzitter van de Waalse Koepel FFYB en zet zich in voor de sport van A tot Z. Hetzelfde mag gezegd worden over Mady Fobert, eerder al laureate en als zeilschoolverantwoordelijke BRYC zette ze al vele jongeren op het water. Ook met projecten als Because I'm a Girl en de Tourvoile, Ronde van Frankrijk voor zeiljachten, zette ze de Belgen op de nautische wereldkaart.

In Oostende is Dirk Sledsens de drijvende kracht achter de immense werking van de RNSYC. Als wedstrijdleider maar ook als promotor van het Open Noordzeekampioenschap tekende de vereniging vorig jaar voor honderden starten met boten van Laser en Finn, via catamaran en Draken tot kieljachten.

Op het allerhoogste niveau spelen de Belgen ook een rol van betekenis. Jurgen Cluytmans zal als Vice Voorzitter van het Technische Commitee fungeren op de Olympische Spelen in Tokio. Daar zullen we ook Bruno De Wannemaeker zien die er aan zijn zevende spelen (OS en YOG) toe is.

Dit jaar werd Dirk Sledsens de laureaat in deze categorie.

Dirk Sledsens

Sailor of the Year 2019 - Team 

Zeilen is een ook een teamsport en daar zien we een interessante trend naar mixed teams op het allerhoogste niveau. Heel diverse kandidaten met voorop de Tontin Pups, een familiale ploeg van sportieve ouders die met 6 kinderen het sportieve zeiljacht over internationale wateren jaagt. Opvallend is dat deze jonge kinderen ook actief zijn in de optimist, nacra 15 en Laser 4.7. Een project dat ook internationaal de aandacht trekt.

Het mixed project vinden we terug bij Jonas Gerckens die met zijn teamgenote Sophie Faguet schitterde op het eerste EK Mixed Offshore Keelboat in de Middellandse Zee.

Lucas Claeyssens en Anne Vandenberghe namen al deel aan diverse jeugdwereldkampioenschappen op de zeer sportieve, en soms foilende, Nacra 15 en staan binnen de top-10 op de wereldranglijst.

Op het olympisch vlak blijven Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers de ambitie voor de 49er skiff warm houden. Nieuw bij de skiffers zijn het duo Isaura Maenhaut en Anouk Geurts die in hun eerste jaar al erg goed scoren in de internationale wedstrijden.

De laureaten zijn Isaura Maenhaut en Anouk Geurts.

Isaura Maenhaut en Anouk Geurts

Sailor of the Year 2019 - Talent - Belofte  

Heel wat aanstormend talent alweer in de diverse disciplines. Kilian Vermeersch is een jonge Europe zeiler die dit jaar brons behaalde op het Jeugd Wereldkampioenschap en ook op Belgische velden medailles haalt.

Bij de optimisten is Vic Rossel een opgemerkt talent - hij won de titel bij de Benjamins en was ook de beste Belg op het OBK Optimist in Nieuwpoort. Internationaal werd eveneens mooie resultaten gescoord.

Tom Lepiece is dan weer een jong talent op de Laser Radial. Eveneens op de Laser Radial vinden we Eline Verstraelen die de overgang van de Laser 4.7 naar de Laser Radial vlot verteerde en al in haar eerste maanden vice-Europees kampioene bij de Youth werd.

De laureate voor 2019 is Eline Verstraelen

Eline Verstraelen

Surfer of the Year 2019 

Binnen de surfsport ontwikkelen zich de meeste nieuwe disciplines. Denken we maar aan het foilen met windsurfboards of aan kites maar ook het klassieke windsurfen blijft bekoren. Vorig jaar bekroonden we al Vincent Valkenaers, toen de snelste Belg en ondertussen ook quasi de allersnelste windsurfer op de planeet. In Luderitz (Namibië) ging hij met bijna 100 km/h over een afstand van 500 m. Met 53,25 knopen/uur de tweede snelste prestatie ooit en een opmerkelijke piek van meer dan 56 knopen. Op de mijl is Vincent wel de wereldrecordhouder.

Een heel andere discipline wordt beoefend door Yentel Caers die al jaren het professionele circuit van de Freestyle windsurfers beheerst en dit jaar voor het eerst ook de wereldtitel wist te winnen. De meest onwaarschijnlijke moves horen daar bij, wellicht kan ook Nina Derwael er een paar leuke varianten ontdekken voor het turnen.

In de eerder klassiek windsurfdisciplines zijn het de jongeren Cyril Evrard, Jonathan Bultynck  en Thomas Broucke die mooie prestaties leveren op het Europese toneel. Met boards van Bic Techno, RS:X, Slalom en raceboard, al dan niet foilend leeft dit jonge geweld zich uit.

Opvallend is de nominatie van Patric Roelandts, de 66 jarige scoorde een medaille op het wereldkampioenschap maar is in eigen land ook nog steeds de jeugd te snel af op zijn Raceboard.

Dit jaar werd Yentel Caers verkozen tot Surfer of the Year.

Yentel Caers

Trofee "Fellow Jacques Rogge"

De "Fellow Jacques Rogge" trofee werd aan Sadi Claeys uitgereikt. Deze prestigieuze ereprijs wordt toegekend aan een persoonlijkheid die in zijn of haar carrière een unieke bijdrage heeft geleverd aan de zeilsport.

Auteur:

  • WWSV

    Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) is de gesubsidieerde unisportfederatie voor de sporttak zeilen in Vlaanderen. Zij is door Sport Vlaanderen erkend zoals voorzien in het algemeen uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering. WWSV staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden.

    De disciplines van de sporttak zeilen omvatten:

Voor u geselecteerd: