Zeilers weerbericht weekend 22-23 februari 2020

Weerkaart vrijdag 21 februari 2019

In een sterke zonale stroming liggen we dit weekend op de grens van hoge (ten zuiden van ons) en lage druk (ten noorden van ons). Het polair front slingert het ganse weekend in onze buurt.

Het golvende polaire front strekt zich uit over de hele breedte van de Atlantische Oceaan met het koufront momenteel nog ten westen van de Britse Eilanden. Het minder actieve warmfront trekt deze namiddag vrijdag 21 februari 2020 over onze kust en wordt gevolgd door de aanvoer van een vrij zachte luchtmassa. Morgenavond zaterdag 22 februari ’20 trekt het koufront over onze kust maar wordt vlug gevolgd door een actieve golftop die zondag 23 februari ’20 op het menu staat.

Zaterdag 22 februari is het betrokken met lichte regen of motregen. In de loop van de namiddag wordt het droger en tijdelijk komen er enkele opklaringen. 's Nachts wordt het opnieuw betrokken en gaat het regenen.  Goed zicht, matig tijdens de neerslag. Maxima rond 12°C. Minima rond 8°C.

Wind op zee: Harde tot stormachtige wind (30-36 kt) uit ZW, ruimend naar WZW en afnemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 3.0m, afnemend tot 2.6m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (22-27 kt) ZW, ruimend naar WZW en afnemend tot vrij krachtig à krachtig (20-25 kt). Golven rond 1.4m.

Rukwinden: Tot 55 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 22 februari 2019

Zondag 23 februari is het betrokken met lichte regen of motregen, tijdelijk gaat het wat harder regenen. Vanaf de late namiddag wordt het droger en komen er enkele opklaringen. Matig tot slecht zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 11°C. Minima rond 9°C.

Wind op zee: Harde wind (28-33 kt) uit WZW, ruimend naar NW en afnemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 2.4m, toenemend tot 3.0m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (22-27 kt) WZW, ruimend naar NW en afnemend tot matig à vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 1.4m, toenemend tot 1.8m.

Rukwinden: 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 23 februari 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: