VIDEO: Einde van de wacht voor Harry Van den Bergh

Harry van den Bergh

Eight bells of einde van de wacht voor Harry Van den Bergh (14/08/1934 – 24/02/2020). Deze nacht overleed Harry Van den bergh. Een groot verlies voor de Belgische zeilsport. Rust zacht Harry. Eeuwig respect.

Den Harry Van den Bergh was de bezieler en de trekker van de ScheldeRegatta. Eén van de twee grootste Belgische zeilevenementen op de Westerschelde. Den Harry dat is de ScheldeRegatta en de ScheldeRegatta dat is een begrip. Elk jaar zei Den Harry dat hij ermee ging stoppen Maar den Harry, dat was ook ne rasechte Antwerpenaar en die zijn ni kapot te krijgen, tot gisterennacht, toen hij na een slepende ziekte het onderspit moest delven.

Onzen Harry zoals hij was:

 

De navigator waarover Harry spreekt in het interview was Dr. Jean-Jacques De Smedt. Harry van den Bergh was ook eigenaar van het zeiljacht Donar III waar hij veel wedstrijden mee zeilde van 1978 tot 1987.

Harry van den Bergh

Harry van den Bergh

Harry van den Bergh met Donar III

Foto's boven: Harry Van den Bergh aan het roer van zijn zeiljacht Donar III (First 345) in de IOR klasse richting Harwich. Foto en video ingezonden door Erwin Van Iseghem.

Harry Van den Bergh en Kris Peeters

Foto boven: Harry Van den Bergh samen met Kris Peeters (CD&V) tijdens de Schelderegatta prijsuitreiking (2012).

Rouwbrief Harry Van den Bergh

Rouwbrief Harry Van den Bergh van echtgenoot Ingrid De Bock en zoon Patrick Van den Bergh

Wij ontvingen ook de eerbetuiging van R.Y.C.B. voorzitter Carl Winters:

Harry Van den Bergh, 14/08/1934 – 24/02/2020

Op 24 februari 2020 overleed Harry Van den Bergh, R.Y.C.B. lid sinds 1995 en bezieler van o.a. de gekende Schelde Regatta.

Harry, op en top zeiler, wedstrijdzeiler, wedstrijdorganisator en bezieler van heel wat wedstrijden. Harry was de man die ik in de jaren 70 leerde kennen als de watersport specialist bij Martin & Co op de Brouwersvliet. In die periode was hij ook een te duchten tegenstander op de vele wedstrijden die hij meedeed. Nadien als vaste deelnemer en verschillende keren winnaar in zijn klasse van de Antwerp Race.

Bij de RYCB kennen Harry als de grote drijvende kracht achter de Schelde regatta. Hij vond dat naast de Antwerp Race een extra wedstrijd op de Schelde in zomerse omstandigheden ook wel moest kunnen. Niet alleen zorgde hij voor de vele sponsors, de akkoorden met de overheden en een zeer gevulde prijzentafel. Hoogtepunt, een paar jaar terug, was de  auto die werd verloot onder de deelnemers. Een primeur voor België en ongezien.

Terecht mag worden gezegd dat de Schelde Regatta eigenlijk de Harry Van den Bergh regatta is waarbij hij ook de andere clubs mee achter het initiatief kon krijgen om er zo meer draagvlag voor te krijgen.

Thuis in zowat alle zeilverenigingen was hij ook een groot voorstander van gezamenlijke initiatieven en dan durfde het wel eens te botsen. Het was zijn aard maar het was steeds met de beste bedoelingen, met als doel de zeilers en zeilsport op de eerste plaats zetten.

Samen met heel wat clubleden heb ik een ongelofelijk respect voor wat hij deed voor de Antwerpse zeilwereld. Laten we een voorbeeld nemen aan zijn enthousiasme, zijn doortastendheid en zijn drive om iets uit de grond te stampen. Er zijn ze weinigen die hem dit nadoen.

Namens de club en de Raad van Bestuur onze innige deelneming in het verlies. Ingrid, Patrick, heel veel sterkte in deze moeilijke dagen.

Omdat we met zijn allen Harry niet willen vergeten zal RYCB een Harry Van den Bergh wisselbeker ter beschikking stellen vanaf de Schelderegatta 2020.

Harry, hartelijk dank voor alles en goede vaart!

Carl Winters

Voorzitter R.Y.C.B.

Meer volgt.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: