Zeilers weerbericht weekend 21-22 maart 2020

Weerkaart vrijdag 20 maart 2020

Frisse lente. Na het oplossen van een stationair koufront, wordt er via een oostelijke stroming frisse maar droge continentale lucht aangevoerd dit weekend. Het koufront dat vanuit het westen over onze kust schuift, valt nagenoeg stil boven onze regio en bepaalt ons weer de volgende 24 tot 30 uur. Intussentijd verplaatst de kern van het Noord-Europese hoog zich van de Noorse Zee naar Scandinavië en wordt de gunstige invloed geleidelijk groter. Zaterdag 21 maart ’20 wordt een overgangsdag maar vanaf zondag 22 maart ’20 wordt ons weer bepaald door een droge, relatief koude, continentale luchtmassa..

Zaterdag 21 maart kunnen er, na een grijze start met mogelijk wat lichte motregen, tijdens de voormiddag tijdelijk enkele opklaringen vanuit de Noordzee onze kust binnendrijven. Na de middag wisselen zwaarbewolkte perioden en korte opklaringen elkaar af.  Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 7°C. Minima rond 3°C.

Wind op zee: Krachtige tot harde wind (25-30 kt) uit ONO, ruimend naar O en ’s avonds toenemend tot hard (28-33 kt). Golven rond 2.25m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ONO, ruimend naar O. Golven rond 1.25m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is relatief stabiel.

Weerkaart zaterdag 21 maart 2020

Zondag 22 maart wordt het, na het verdwijnen van de ochtendnevel, een overwegend zonnige en droge dag. Matig, later matig totgoed zicht. Maxima rond 9°C. Minima rond 1°C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit O. Golven rond 2.0m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ONO. Golven rond 1.0m.

Rukwinden: 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel.

Weerkaart zondag 22 maart 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: