Whitbread Round the World Race 1973-74 film - nieuwe versie

Whitbread Round the World Race 1973-74 film

Wisten jullie dat het verhaal van de legendarische Whitbread Round the World Race begon in een pub? Een gesprek tussen de Royal Naval Sailing Association en het hoofd van de Whitbread-brouwerij resulteerde in het ontstaan van één van de grootste sportevenementen ter wereld. 

Binnen een jaar stonden 17 bemanningen aan de startlijn in Portsmouth, VK, voor de eerste Whitbread Round the World Race in september 1973.

De eerste editie

De Whitbread Round the World 1973-1974 was de eerste editie van de zeilwedstrijd om de wereld die tegenwoordig “The Ocean Race" heet. De race werd gewonnen door de Mexicaanse zeilboot "Sayula II", een boot van het type Swan 65, geleid door de Mexicaanse schipper Ramón Carlin met aan boord de eerste Nederlandse zeezeiler van de Whitbread Round the World Race: Tjerk Romke de Vries.

De race ging van start in het Engelse Portsmouth op 8 september 1973 en keerde daar na vier etappes terug. Aan de race deden 17 zeilboten mee van verschillende afmetingen. Om de kansen voor alle boten gelijk te maken werd er gewerkt met handicaps zodat er een overall-klassement gemaakt kon worden.

Opvallend was dat de winnende boot "Sayula II" tijdens de race kapseisde. Toch werd nog onverwacht het eindklassement gewonnen in een gecorrigeerde tijd van 133 dagen en 13 uur.

Drie slachtoffers

Voor het eerste keer in de zeilgeschiedenis ging een wedstrijd via de Zuidelijke Oceaan. Tijdens die derde etappe waren er drie doden te betreuren.

Het eerste slachtoffer van de "Roaring Forties" was op 19 november 1973 de Brit Paul Waterhouse die zeilde op de Italiaanse "Tauranga". Door een rukwind maakte het schip een "broach" waardoor Waterhouse overboord sloeg. Ondanks een zoektocht van vier uur werd hij niet meer teruggevonden.

Drie dagen later ging het opnieuw mis toen de Fransman Dominique Guillet, zeilend op de Franse "33 Export", vermist raakte na het verwisselen van een zeil tijdens zwaar weer. Ook hij werd niet teruggevonden.

In januari 1974 sloeg de Brit Bernie Hosking van de "Great Britain II" in de Tasmanzee overboord tijdens een "Southerly Buster" (een hevige storm die bij Australië en Nieuw-Zeeland kan voorkomen). Ook hij werd niet meer gevonden.

Bekijk het verhaal van de eerste editie van de Whitbread Round the World Race nu bekend als The Ocean Race. We presenteren de film in een nieuwe gerestaureerde versie.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: