Zeilers weerbericht weekend 28-29 maart 2020

Weerkaart vrijdag 27 maart 2020

Gevoelig kouder.  De hogedrukinvloed verliest dit weekend geleidelijk aan kracht, waardoor onstabiele lucht van polaire oorsprong tot onze kust kan doordringen.

Na het oplossen van een stationair koufront, wordt er via een oostelijke stroming frisse maar droge continentale lucht aangevoerd dit weekend. De hogedrukgordel die zich uitstrekt van het noorden van de Atlantische Oceaan via het noorden van de Noordzee en Scandinavië naar Rusland, houdt voorlopig nog stand en houdt de bewolking die verbonden is aan een Middellandse Zeedepressie ten zuiden van onze kust.

Zaterdagnacht 27 maart ’20 verzwakt die gordel zodanig dat een koufront vanuit het noorden over onze regio kan trekken. Deze storing wordt gevolgd door een gevoelig koudere luchtmassa die vooral zondag 29 maart ’20 nog onstabiel genoeg is om een paar winterse buien te ontwikkelen.

Zaterdag 28 maart is het zonnig met af en toe wat bewolking. Pas tegen het einde van de namiddag begint er meer bewolking binnen te komen. 's Nachts wordt het zwaarbewolkt en kunnen er enkele winterse buien tot ontwikkeling komen. Goed zicht. Maxima rond 9°C. Minima rond 5°C.

Wind op zee: Krachtige tot harde wind (25-30 kt) uit NO, krimpend naar NNO en toenemend tot hard (28-33 kt). Golven rond 2.25m, toenemend naar 3.0m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit NO, krimpend naar NNO en toenemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 1.5m, toenemend tot 2.0m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is relatief stabiel.

Weerkaart zaterdag 28 maart 2020

Zondag 29 maart is het wisselend bewolkt met af en toe een winterse bui. In de loop van de namiddag wordt het droog en verbreden de opklaringen. Matig zicht tijdens de buien. Maxima rond 7°C. Minima rond 4°C.

Wind op zee: Harde wind (28-33 kt) uit NNO, afnemend tot krachtige à hard (25-30 kt) en ruimend naar NO. Golven rond 3.5m, afnemend tot 3.0m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (22-27 kt) uit NNO, afnemend tot vrij krachtig à krachtig (20-25 kt). Golven rond 2.5m, afnemend tot 2.25m.

Rukwinden: 45 kt in de buien.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 29 maart 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: