Coronavirus in de zeilsport: “Specifieke maatregelen zijn er niet”

Coronavirus COVID-19 maatregelen

Nu er in België en Nederland besmettingen zijn vastgesteld met het coronavirus of kortweg COVID-19 en er in het buitenland zeilwedstrijden worden afgelast zal dit misschien ook gevolgen hebben voor de nationale zeilsport.

We vroegen afgelopen weekend aan Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV), de Vlaamse zeilfederatie, naar de adviezen voor zeilers die in binnen- en buitenland deelnemen aan zeilwedstrijden en hoe zij in verbinding staan met de Federale Overheidsdienst volksgezondheid.

Daaropvolgend zond WWSV een nieuwsflash met één onderwerp: “Informeer je correct over het coronavirus”. Samen met deze nieuwsflash ontvangen we ook een infographic met tips die al enige tijd verspreid wordt door onze Vlaamse overheid (zie afbeelding boven).

Volgens WWSV is er voorlopig geen reden om evenementen te schrappen. Pas bij een grote uitbraak in ons land, zal de overheid dit in overweging nemen. Als federatie houdt WWSV de situatie nauw in het oog. Zij vragen de zeilers om op de hoogte te blijven via www.infocoronavirus.be

Luc Geirnaert, WWSV coördinator zeilen, sprak in eigen naam met ons over wat de toekomst misschien gaat brengen:

“We volgen de situatie op zoals het hele land en hebben een nieuwsbrief uitgestuurd waarin we de mensen aanmoedigen om de algemene richtlijnen van de overheid en de Vlaamse Sport Federatie te volgen. Specifieke maatregelen zijn er niet.”

“Het spreekt voor zich dat risicogebieden door de competitiewerking zullen gemonitord worden al valt dat moeilijk af te bakenen. Naast China is ook in Italië een reeks afgelastingen en er zullen er ongetwijfeld nog volgen. (http://saily.it/) Met het einde van de vakantie zal de verspreiding nu wel wat sneller gaan.”

“Op zich is dit een algemene problematiek die voor alle activiteiten geldt.”

“Wat op korte termijn van belang kan zijn is de World Cup finale in Genua halverwege april waar nog een reeks olympische tickets verdiend moeten worden. London heeft trouwens al voorgesteld de Spelen over te nemen van Tokio maar dat konden de organisatoren aldaar maar matig appreciëren.”

World Sailing brengt nieuw advies uit

Op 30 januari werd de uitbraak van het Coronavirus of COVID-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als “Public Health Emergency of International Concern” genoemd.

Onze redactie kon de hand leggen op het nieuwe advies van de de medische commissie van World Sailing rond de uitbraak van het Coronavirus (Covid-19). Dit advies werd dinsdagavond doorgegeven aan alle landelijke zeilfederaties.

In het nieuwe advies lezen we dat de WHO het risico van impact van het Coronavirus of COVID-19 heeft verhoogd naar “Very High” op globale schaal.

Coronavirus tracker

Coronavirus tracker via het Johns Hopkins instituut (4-3-2020).

Verder in het document lezen we dat de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Tokio 2020 doorgaan zoals gepland. Maatregelen tegen besmettelijke ziekten worden echter een belangrijk onderdeel van Tokio 2020.

Volgens het nieuwe advies blijft het risico op besmetting door het Coronavirus tijdens zeilevenementen laag tegenover sportevenementen die zich in gesloten ruimten afspelen. Ook is er van nature minder contact tussen de deelnemers wat het risico op besmetting ook laag houdt.

De volledige tekst met het nieuwe advies die ook in detail gaat over andere buitenlandse zeilevenementen vindt u hieronder in de bijlage.

Attachment

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: