Hoe win je een Shorthanded Award?

Shorthanded Award

Op zaterdag 28 maart worden de Shorthanded Awards 2019 uitgereikt. Het doel van de Shorthanded Awards is het belonen van de prestaties van duo en solo bemande jachten op wedstrijdzeilgebied. Tegelijk moeten de awards als promotie van het shorthanded zeilen fungeren en om andere zeilers te inspireren.

In het internationale circuit kunnen we als Nederlanders hoge ogen gooien in onder andere de fameuze Round Britain & Ireland Race, waar de winnaars van de Doublehanded Award vorig jaar ook aan deelnamen.

Ook in het France circuit zijn er wedstrijden zoals de Route du Ruhm waar een klassement wordt gevaren met bijvoorbeeld class 40’s, een type boot waarin we steeds meer Nederlandse eigenaren zien.

Op nationaal niveau zijn er ook allerhande wedstrijden voor de shorthanded zeiler. Te denken aan de 40mijls van Bru, 100 mijls, 200 mijls solo en diverse twohanded Verbondsbezem wedstrijden. 

Jury beoordeling

De juryvoorzitter is Sander Bakker, hij bepaalt samen met Christa ten Brinke, Hans Bouscholte en Erik van Vuuren de uiteindelijke winnaars. Hiervoor kiezen zij uit een long list opgesteld door zeilers zelf.

Kandidaten aandragen voor deze long list kan nog tot en met dinsdag 10 maart. De jury kijkt in haar beoordeling niet alleen naar het resultaat op het podium, maar ook naar de prestatie overall en de moeilijkheidsgraad om überhaupt deel te kunnen nemen aan een bepaalde race.

Daarnaast wordt ook gekeken naar de genomen initiatieven die de zeilers genereren om daarmee andere zeilers en publiek indirect aan te moedigen ook hun grenzen te verleggen. Hiervoor kijkt de jury bijvoorbeeld naar de media-aandacht die de shorthanded zeilers hebben gekregen.

Te verdelen prijzen

In totaal zijn er twee prijzen te vergeven, de ‘Henk Bezemer Trofee’ (eerder bekend als de Solo Challenge Award), wordt uitgereikt voor de meest bijzondere solo prestatie. De trofee is vernoemd naar de, in 2016 overleden, oud-voorzitter van de Stichting Shorthanded en nestor van de Nederlandse zeiljournalistiek.

Daarnaast is er de ‘Doublehanded Awards’, deze gaat naar de Nederlandse boot/persoon/eigenaar/team die een bijzondere prestatie of prestaties heeft geleverd in het Doublehanded circuit.

Vorig jaar won Mark Slats de Henk Bezemer Trofee voor zijn prestatie in de Golden Globe Race. Chris Revelman en Pascal Bakker werden met hun J122 ‘Junique Raymarine’ derde overall in de doublehanded categorie tijdens de Round Britain & Ireland Race. Zij ontvingen de Doublehanded Award.

Nomineren

Tot en met 10 maart is het mogelijk kandidaten te nomineren voor de beide awards via deze link: https://forms.gle/VPBr1ryfbwbCbCKr8

De uitreiking

De Shorthanded Awards worden zaterdag 28 maart uitgereikt bij WSV Helius in Hellevoetsluis. Na 10 maart kiest de jury drie nominaties per Award, hieruit wordt vervolgens de winnaar gekozen.

Foto: Mark Slats ontving de Henk Bezemer Trofee vorig jaar uit handen van Hans Bouscholte

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: