Zeilers weerbericht weekend 7-8 maart 2020

Weerkaart vrijdag 6 maart 2019

De zonale stroming met aanvoer van onstabiele, maritieme lucht en frontale storingen blijft onveranderd aanhouden. We komen dit weekend opnieuw onder de invloed van een Atlantische depressie te liggen en het weerbeeld wordt bepaald door frontale passages.

Een zeer actieve frontale depressie met kern boven het noorden van Duitsland, trekt vandaag vrijdag 6 maart 2020 verder naar het oosten en verlaat deze voormiddag nog onze kust. In het zog van dit systeem volgt de aanvoer van licht onstabiele lucht waarbij een opbouwende mobiele wig de meeste buienactiviteit onderdrukt.

Morgen zaterdag 7 maart ’20 komen we terecht in de warme sector van de volgende storing waarvan het actieve koufront zondag 8 maart ’20 over onze regio trekt.

Zaterdag 7 maart wisselen zon en wolken elkaar af en het is droog maar algauw schuift er vanuit het westen meer bewolking binnen en vanaf de middag valt er tijdelijk regen of motregen. In de loop van de namiddag wordt het opnieuw droger maar blijft het wel zwaarbewolkt. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 9°C. Minima rond 4°C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit WZW, krimpend naar ZW en toenemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 1.0m, toenemend tot 1.4m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit ZW, krimpend naar ZZW en toenemend tot matig à krachtig (15-20 kt). Golven rond 0.7m, toenemend tot 0.9m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is relatief stabiel.

Weerkaart zaterdag 7 maart 2019

Zondag 8 maart is het betrokken met af en toe vrij veel regen. In de loop van de namiddag komen er opklaringen maar dan moeten we wel rekening houden met buien. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 10°C. Minima rond 8°C.

Wind op zee: Harde wind (28-33 kt) uit ZZW, ruimend naar WZW en afnemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 2.2m, afnemend tot 2.0m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) ZZW, ruimend naar ZW en afnemend tot matig à vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 1.0m, toenemend tot 1.3m.

Rukwinden: 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 8 maart 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: