Onderhoud zeilkleding van groot belang voor een lange levensduur

Onderhoud zeilkleding

Zeilkleding vraagt net als een boot om onderhoud. Door uw zeilkleding goed te onderhouden verlengt u de levensduur en heeft u er langer plezier van.

Zeilkleding schoonmaken

Als u vaak op zee vaart is het verwijderen van zout van uw kleding belangrijk. Het is verstandig om de kleding te wassen, af te schrobben of goed met de hand uit te spoelen. De zoutkristallen zorgen er namelijk voor dat uw zeilkleding sneller slijt. Schoonmaken kunt u het beste doen als de kleding nog nat is, ingedroogd zout is namelijk lastig te verwijderen. Ook op binnenwater kan uw zeilkleding natuurlijk vies worden en ook dan is het goed om uw zeilkleding te wassen.   

Hoe de kleding het best gereinigd kan worden is afhankelijk van het materiaal. Het wasvoorschrift, dat in iedere jas is aangebracht, geeft hierover meer informatie. In het wasvoorschrift van zeilkleding vervaardigd met Gore-Tex, wordt bijvoorbeeld geadviseerd om de kleding regelmatig in de wasmachine te wassen en daarna, kort, in de droger te stoppen.

Musto adviseert wasmiddel van het merk Granger’s voor het wassen van Musto zeilkleding. Als het wasvoorschrift aangeeft dat wassen in de wasmachine niet raadzaam is, kunt u de kleding het best plat op de grond neerleggen en met een zachte borstel afschrobben. Doe dit wel op een “voorzichtige” plek en niet op een antislip oppervlak op het dek. Laat de zeilkleding vervolgens goed drogen.

Waterafstotende laag

Naast dat zeilkleding waterdicht moet zijn willen we ook dat het waterafstotend is. De waterafstotende eigenschap ‘DWR’, Durable Water Repellent, is van groot belang voor het draagcomfort. Zo zorgt de DWR laag er o.a. voor dat er minder vuil in het materiaal van de kleding terecht komt. Zolang de buitenlaag van de kleding droog is, wordt er geen warmte van de binnenkant gebruikt om het water dat zich tussen de vezels van de stof bevind te laten verdampen.

Veelvuldig wassen tast de water- en vuilafstotende laag van de zeilkleding aan. Het is daarom raadzaam om regelmatig gewassen kleding opnieuw te impregneren. Welk middel u het beste kunt gebruiken voor het herstellen van de waterafstotende laag is afhankelijk van het materiaal van de kleding. Wij adviseren ook voor uw Musto zeilkleding de DWR producten van Granger’s (wash+repel).

Hoe werk DWR? 

Minuscule rechtopstaande haartjes zorgen ervoor dat de druppels niet bij de stof kunnen komen, maar er gewoon afglijden. Blootstelling aan warmte houdt de haartjes rechtop. Daarom wordt het bij kleding gemaakt met Gore-Tex, aangeraden om die na het wassen in de droger te doen. Na verloop van tijd zal de waterafstotende laag van de kleding afslijten. Zodra dit gebeurt kunt u de kleding weer inspuiten met speciale materialen. Intensiveer vervolgens de werking door de bescherming te activeren met hete lucht of stoom.

Zeilkleding drogen

Geregeld zien we dat zeilkleding binnenstebuiten over de giek te drogen wordt gehangen. Dit is met klem af te raden. De UV-stralen in het zonlicht zijn schadelijk voor de lijm die de naden waterdicht maakt. Daarnaast kan de coating vaak zelf ook slecht tegen de invloeden van UV. De beste manier om uw kleding te drogen is om deze op een kledinghanger op te hangen en te laten drogen.

Zorg ervoor dat de zeilkleding goed droog is wanneer u het opruimt. Let ook op scherpe vouwen en dat de kleding niet wordt platgedrukt. Dit kan namelijk slijtage en lekkage veroorzaken. Hang de kleding bij voorkeur op als u langere tijd geen gebruikt maakt van de kleding.

Een laatste tip:

Mocht u lang op zout water varen, dan kunt u uw kleding ook in zee uitspoelen. Weliswaar is dit ten opzichte van het spoelen met zoet water minder effectief. Het is echter belangrijk dat zoutkristallen niet de gelegenheid krijgen uw kleding te beschadigen.

Advies nodig?

Heeft u vragen met betrekking tot het onderhouden van zeilkleding? Uw watersportwinkelier kan u van advies voorzien. Voor uw Musto zeilkleding kunt ook contact opnemen met de medewerkers van Kubus Sports. Zij zijn bereikbaar via musto@kubus-sports.nl of +31 885 52 52 41.

Labels

Auteur:

  • Adverteerder

Voor u geselecteerd: