Zeilers weerbericht weekend 18-19 april 2020

Weerkaart vrijdag 17 april 2020

Na een korte inzinking herstelt de gunstige invloed van hogedruk zich opnieuw. Onder invloed van een depressie in de buurt van Bretagne wordt de volgende 14 uur geleidelijk onstabiele lucht aangevoerd maar vanaf zaterdag 18 april ’20 wordt opnieuw stabiele continentale lucht aangevoerd. Vandaag vrijdag 17 april 2020 wordt ons weer nog gunstig bepaald door de aanvoer van een vrij droge en zachte luchtsoort die ons bereikt via de zuidelijke flank van een hoog met kern ten westen van Noorwegen. Aangezien dit hoog zich iets terugtrekt naar het noordoosten kan een actieve frontale depressie die momenteel nog boven Bretagne ligt, vannacht 17 april ’20 onze kust aandoen. Morgen zaterdag 18 april ’20 herstelt het hoog zich met als gevolg dat de restanten van de Bretoense storing worden weggeduwd en er geleidelijk droge en zachte landlucht wordt aangevoerd.

Zaterdag 18 april kunnen er vooral tijdens de voormiddag nog enkele buien vallen maar geleidelijk wordt het droog en verbreden de opklaringen. Goed zicht, behalve tijdens de buien. Maxima rond 17°C. Minima rond 9°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ONO, krimpend naar NO en afnemend naar matig (7-10 kt). Golven rond 1.2m, afnemend tot 0.7m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit ONO, krimpend naar NNO en afnemend tot matig (7-10 kt). Golven rond 0.7m, afnemend tot 0.6m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is eerst onstabiel maar wordt steeds stabieler in de loop van de dag. In de loop van de namiddag kan zich een zeebries (NNO 8-12 kt) ontwikkelen waardoor de wind langs de kust ruimt en in kracht toeneemt.

Weerkaart zaterdag 18 april 2020

Zondag 19 april is het zonnig en droog met vorming van stapelwolken. Goed zicht. Maxima rond 19-20°C. Minima rond 10°C.

Wind op zee: Zwakke tot matige wind (5-10 kt) uit NO, toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.8m, toenemend tot 1.2m.

Wind aan de kust: Zwakke tot matige wind (5-10 kt) uit NO, krimpend naar NNO en toenemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 0.6m, toenemend tot 0.7m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel. In de loop van de namiddag ontwikkelt een zeebries (NNO), waardoor de wind langs de kust iets in kracht toeneemt.

Weerkaart zondag 19 april 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: