Zeilsport terug toegestaan vanaf 4 mei onder bepaalde voorwaarden

Zeilsport terug toegestaan

Zojuist verscheen een protocol van de Minister voor de Noordzee, Philippe Debacker (Open VLD) betreffende de versoepeling van de maatregelen omtrent de regels van social distancing in de pleziervaart. Vanaf 4 mei zouden deze versoepelingen ingaan. De regels kunnen vanaf 10 mei verder worden aangepast.

Op de officiële website van de zeilfederatie Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) is vooralsnog niets te vinden over deze versoepeling. 

De burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) van Nieuwpoort is alvast opgelucht in een interview met de VRT vertelt hij:

"Heel wat eigenaars van boten hebben ons al gebeld omdat ze niet mochten werken aan hun vaartuig. Of ze konden hun jacht nog niet te water laten. Dit is nu een grote stap vooruit. Alles mag, uitgenomen met verschillende mensen varen die niet onder hetzelfde dak wonen. Die regels zijn geldig van 4 tot en met 10 mei. Hoe het daarna verder moet, is afwachten. Niemand weet  hoe die COVID-19-pandemie verder zal evolueren."

Protocol van het Kabinet van de Minister voor de Noordzee, Philippe Debacker.

Protocol betreffende de regels waaronder pleziervaart, brandingssporten en watersporten toegelaten zijn.

Voorafgaande bemerking: ten allen tijde dienen de nodige maatregelen genomen te worden om de naleving van de regels van social distancing te garanderen, in het bijzonder het behoud van de afstand van minstens 1,5 m tussen elke persoon (behalve onderling tussen de personen die onder hetzelfde dak wonen).

Geldigheid

Deze regels zijn geldig vanaf 4 mei tot en met 10 mei 2020.

Zij kunnen worden aangepast aan nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad in functie van het verloop van de Covid-19 pandemie.

Zijn toegelaten op zee en binnenwateren enkel binnen België

 • brandingsporten en watersport (vb surfen, kleinzeilerij, kitesurfen, suppen, kajakken, roeien,…)
 • het varen met zeiljachten, motorboten (inclusief vissen op zee), waterscooters op zee en op de binnenwateren
 • onderhoudswerken aan vaartuigen
 • het te water laten van vaartuigen

Deze activiteiten zijn toegelaten onder volgende voorwaarden

 • individueel of met personen die onder hetzelfde dak wonen. Gelet op de aard van de activiteiten, de beperkte ruimte op een pleziervaartuig of tuig voor brandingsport/watersport en de omstandigheden van zee, golven, weer en wind, kan de social distance in de praktijk niet ten allen tijde en onder alle omstandigheden verzekerd worden, bijgevolg kunnen geen andere personen (naast de personen die onder hetzelfde dak wonen) mee aan boord genomen worden.
 • gebruik van eigen materiaal
 • de noodzakelijke infrastructuren voor de uitoefening van de sporten in open lucht mogen open zijn, met uitzondering van de kleedkamers, douches en cafetaria’s.
 • De nodige maatregelen moeten genomen worden om de verspreiding van het virus te beperken door het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen betreffende het desinfecteren van het materiaal
 • Op het water dient voldoende afstand te worden gehouden met andere watersporters
 • Binnen de jachthavens, strand/watersportclubs moeten maatregelen genomen worden om de regels van social distance te respecteren

Volgende watersportactiviteiten zijn niet toegelaten

 • Verhuur van pleziervaartuigen of materiaal voor brandingsporten en watersporten
 • Lesgeven (praktijk)
 • Evenementen, groepsactiviteiten en wedstrijden zijn nog steeds verboden
 • Reizen vanuit of naar het buitenland of door buitenlandse wateren (vb Westerschelde, delen van het Kanaal Gent-Terneuzen, delen van de Maas)

Mondmaskers

Over het dragen van mondmaskers wanneer men de regels van social distancing niet kan respecteren wordt niets gemeld in het protocol. We denken bijvoorbeeld aan het passeren op de steiger en botenhelling.

We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

UPDATE 14:03 #safestart gids door WWSV

De Vlaamse zeilfederatie Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) komt met een #safestart gids voor watersporters.

safestart

 

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: