VIDEO: World Sailing op de rand van faillissement

World Sailing

Er moet dringend actie worden ondernomen om World Sailing deze zomer van het faillisement te redden, dat zegt vice-president Scott Perry in een interview met het Noorse zeilmagazine SEIL magasinet.

Nog voor het uitbreken van de coronacrisis stond de financiële balans van World Sailing onder druk. Grote kostenoverschrijdingen hebben er toe gedwongen dat World Sailing moest lenen van haar Isle of Man-reservefonds. Dit reservefonds werd opgebouwd in de tijd dat Arve Sundheim de secretaris-generaal was. Sundheim stond erom bekend om een gezond financieel beleid te voeren waarbij er geen cent werd uitgegeven voordat deze ingeboekt was. Het reservefonds werd gevoed met telkens een vijfde deel van de ontvangen IOC (Internationaal Olympisch Comité)  fondsen.

Het voeden van het reservefonds werd door de vorige raad van bestuur en de onlangs opgestapte CEO Andy Hunt gestopt.

Diverse maatregelen zijn onmiddellijk noodzakelijk

In een gesprek met SEIL magasinet geeft vice-president Scott perry toe dat de situatie als gevolg van het coronavirus en het uitstel van de Olympische Spelen nu precair is en dat er verschillende maatregelen nodig zijn om de internationale zeilfederatie te redden.

Volgens Perry zijn de volgende maatregelen per direct noodzakelijk:

  • Verlaging van het loon van alle werknemers met 20%
  • Overdracht van overheidsgeld voor noodhulp van kleine bedrijven
  • Heronderhandeling huurovereenkomst voor de kantoren in Londen
  • Vooruitbetaling door het IOC

Kantoorhuur kosten swingen de pan uit

Word Sailing heeft een huurovereenkomst voor haar kantoren van tien jaar waarvan nog zeven jaar te gaan is. Momenteel betaalt Word Sailing jaarlijk £ 500.000 aan huur, dat is ongeveer vier keer de prijs om kantoren te huren in Southampton.

De vorige huurovereenkomst liep af in 2017 en World Sailing moest toen sowieso nieuwe kantoren vinden. Destijds was er keuze uit de locaties: Lausanne in Monaco, twee Spaanse steden en Londen. Er werd toen gekozen voor Londen uit personeelsoverwegingen en het feit dat de kantoren in Londen zeer representatief en deze een zeer goede ligging hadden voor bezoekers.

De huur voor de kantoren in Londen zijn tot eind juni van dit jaar betaald en men hoopt op een positieve uitslag van de heronderhandeling van de huurovereenkomst.

Onzekere IOC-ondersteuning

World Sailing hoopt met het IOC tot een akkoord te komen waarbij het bedrag van de Olympische Spelen van 2021 nu in augustus betaalbaar zou worden. Volgens Gerhard Heiberg is dit onmogelijk. Heiberg is niet langer lid van de IOC-raad, maar als voormalig insider kent hij de procedures goed.

Als Heiberg gelijk heeft ziet het er erg slecht uit voor World Sailing. Bovendien zullen de extra kosten voor het uitstellen van de Olympische Spelen gedeeld moeten worden tussen het Olympisch Comité van Tokio en het IOC.

Faillissement is dus mogelijk

Scott Perry geeft aan het tijdschrift Sail toe dat het faillissement van World Sailing onvermijdelijk zal zijn als men met de verhuurder van de kantoren in Londen niet tot een bevredigende oplossing komt om de huurkosten te verlagen.

Nog geen nieuwe CEO

World Sailing heeft tot nu toe geen vervanger kunnen vinden voor Andy Hunt die vlak voor de jaarlijkse bijeenkomst en Bermuda in november vorig jaar de handdoek in de ring gooide en ontslag nam.

Hunt had toen jaarsalaris van bijna € 270.000.

Perry hoopt tegen de zomer van 2020 een nieuwe CEO te vinden en dat tegen een aanzienlijk lager salaris dan zijn voorganger.

Update 11-4-2020: Word Sailing president Kim Andersen reageert op de media kritiek

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: