Zeilers weerbericht weekend 02-03 mei 2020

Weerkaart vrijdag 1 mei 2020

Wisselvallig op zaterdag en stabilisatie op zondag. Een lagedrukgebied trekt deze verwachtingsperiode van de Britse Eilanden richting Scandinavië en voert via een westelijke stroming onstabiele maritieme lucht aan. Vandaag vrijdag 1 mei 2020 en morgen zaterdag 2 mei ’20 wordt ons weer bepaald door een depressie waarvan de kern zich in het midden van de Noordzee bevindt. Langs de westelijke flank van dit druksysteem wordt via een west- tot noordwestelijke hoogtestroming een onstabiele luchtmassa naar onze kust gestuurd. Hierin ontstaan verscheidene buienlijnen waarbij een onweer niet is uitgesloten. Deze depressie trekt verder door richting Scandinavië en het Britse hoog wordt sterker. Zondagnacht 3 mei ’20 kan een koufront nog tot onze kust doordringen maar deze storing ligt maandagmiddag alweer ten oosten van onze regio.

Zaterdag 2 mei wisselen zon en wolken elkaar af en er vallen nog geregeld buien Matig zicht in de buien. Maxima rond 13-14°C. Minima rond 7°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit W, krimpend naar ZW en afnemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 1.4m, afnemend tot 0.8m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit W, tijdelijk ruimend naar WNW en afnemend tot matig (8-12 kt). Golven rond 1.1m, afnemend tot 0.6m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 2 mei 2020

Zondag 3 mei wisselen zonnige perioden en wolken wisselen elkaar af. Het blijft meestal droog. 's Nachts wordt het opnieuw zwaarbewolkt en kan er wat lichte regen vallen. Goed zicht. Maxima rond 14-15°C. Minima rond 7°C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit WNW, ruimend naar NNW en afnemend naar zwak (4-6 kt). Golven rond 0.5m, afnemend tot 0.3m.

Wind aan de kust: Zwakke tot matige wind (5-10 kt) uit W, ruimend naar NO en toenemend tot zwak (4-6 kt). Golven rond 0.4m, afnemend tot 0.2m.

Rukwinden: Tot 20 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel. In de loop van de namiddag ontwikkelt een zeebries (NNO 7-10 kt) waardoor de wind langs de kust iets in kracht toeneemt.

Weerkaart zondag 3 mei 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: