Flyer HMPE lijn: even goed maar goedkoper dan Dyneema

Flyer HMPE lijn

HMPE staat voor High-Modulus Polyethylene. Dit is eigenlijk een algemene term voor materialen als Dyneema en Spectra. Waar Dyneema een merknaam is van DSM en Spectra een merknaam is van Honeywell, wordt HMPE ook gemaakt door andere producenten (voornamelijk in het verre oosten) onder de algemene naam HMPE.

HMPE is kwa structuur dus gelijkwaardig aan Dyneema en Spectra maar dan voor een lagere prijs. In de commerciële vaart werd HMPE al een tijdje gebruikt en nu is het voldoende ontwikkeld om  het ook voor watersport lijnen te gebruiken.

More Marine heeft hiervoor hun eigen lijn ontwikkeld met HMPE die door DSM is geproduceerd. De Flyer Hmpe is leverbaar van 8 tot en met 12mm en ideaal te gebruiken als rekarme val of schoot. De prijs ligt net wat hoger dan een polyester lijn en stukken lager dan de Dyneema alternatieven.

Een 12-strengs kern met PU coating zorgt voor een stabiele basis voor een mooie ronde lijn, en de 24 voudige polyester mantel in moderne kleuren is slijtvast en houdt goed in de valstoppers.

HMPE lijn

De mantel is geoptimaliseerd om goed te kunnen splitsen, en tevens kan de lijn door de mooie gecoate kern worden verjongd om gewicht te besparen.

De Flyer Hmpe lijn is perfect voor zeilers die net wat meer performance willen halen uit de zeilen, maar ook voor toerzeilers met wat oudere zeilen. Door de minimale rek in de val blijft de bolling beter voor in het zeil zitten waardoor de boot bij een windvlaag juist accelereert in plaats van dat hij schuin gaat.

Labels

Auteur:

  • Adverteerder

Voor u geselecteerd: