Zeilers weerbericht weekend 16-17 mei 2020

Weerkaart vrijdag 15 mei 2020

Lente! Een uitloper van een hogedrukkern ten westen van Ierland zorgt voor mooi weer.

Op de oostelijke flank van het Azorenhoog op de nabije Atlantische Oceaan wordt via een noordoostelijke stroming nog licht onstabiele lucht aangevoerd. Tijdens het weekend stuurt het hoog een uitloper over onze streken waardoor steeds zachtere en stabiele lucht wordt aangevoerd..

Zaterdag 16 mei start bewolkt maar geleidelijk verbreden de opklaringen en komen er zonnige perioden. Matig, later goed zicht.Maxima rond 14°C. Minima rond 6°C.

Wind op zee: Matige wind (8-12 kt) uit W, ruimend naar WNW. Golven rond 0.6m, toenemend tot 0.8m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit W, ruimend naar WNW. Golven rond 0.4m, toenemend tot 0.6m.

Rukwinden: Tot 20 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel. In de loop van de namiddag ontwikkelt een thermisch effect waardoor de wind langs de kust iets in kracht toeneemt.

Weerkaart zaterdag 16 mei 2020

Zondag 17 mei wordt het, na het verdwijnen van het ochtendgrijs, overwegend zonnig met tijdelijk wat meer hoge en middelhoge bewolking. Matig, later goed zicht. Maxima rond 17°C. Minima rond 8°C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit ZW. Golven rond 0.7m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit W, ruimend naar WNW en toenemend tot matig (10-15 kt). Golven rond 0.4m, toenemend tot 0.6m.

Rukwinden: Tot 25 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel. In de loop van de namiddag ontwikkelt een thermisch effect waardoor de wind langs de kust iets in kracht toeneemt.

Weerkaart zondag 17 mei 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: