Versoepeling coronamaatregelen biedt nieuwe mogelijkheden voor zeilers op zeiljachten

Versoepeling coronamaatregelen

Het protocol van 29 mei van FOD Mobiliteit biedt nieuwe mogelijkheden voor de sporters op zeiljachten. Vanaf nu kan je 2 vaste opvarenden uitnodigen voor je zeiltochten. Hierbij moet je wel rekening houden met de regels voor social distancing. Het aantal opvarenden blijft beperkt. Dit schrijft WWSV in haar nieuwsflash.

De Vlaamse zeilfederatie Wind en Watersport Vlaanderen heeft veertien praktische tips verzameld om de veiligheid aan boord te kunnen waarborgen.

 1. Zeil individueel of met personen die onder hetzelfde dak wonen, en/of in het gezelschap van maximum twee, steeds dezelfde, andere personen
 2. Zorg voor een goede veiligheidsbriefing met duidelijke afspraken
 3. Verdeel de taken aan boord en hou je daar strikt aan
 4. Iedere opvarende is actief in zijn domein – probeer zoveel mogelijk in je zone te  blijven - 1.5 m afstand houden blijft de referentie
 5. Respecteer de regels van hygiëne – gebruik handgels en maskers als dat aangewezen is
 6. Als je van positie wisselt ontsmet je je zone (lieren, lierhendels, stuurstand, handgrepen)
 7. Bereid je trip goed voor en maak reservaties als je naar een andere Belgische haven gaat
 8. Draag zoveel mogelijk handschoenen met lange vingers
 9. De schipper voorziet alle noodzakelijke hygiënische producten
 10. Beperk het aantal opvarenden benedendeks
 11. Vermijd contacten op de pontons
 12. Ga niet op bezoek bij buren in de haven
 13. Contacteer het havenkantoor per telefoon of mail
 14. Overnachten aan boord is toegestaan 

safestart gids voor watersporters

De volledige versie van het nieuwe protocol vanaf 29 mei van kracht vind je op WaterTrends.

Tip: Viervoudig olympisch zeiler Mark Mansfield (GBR) vertelt in een interview aan ClubRacer.eu hoe racen met keilboten en zeiljachten met respect voor social distancing kan werken in de praktijk.

Ben je het eens met deze versoepeling van onze overheid en het lobby werk Wind en Watersport Vlaanderen? Laat al je meningen, bedenkingen en voorstellen gerust weten op de Facebook pagina van ClubRacer. Ondertussen houd je veilig en blijf gezond!

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: