RNSYC: "Zeilen zonder beperkingen vanaf 1 juli"

RNSYC Royal North Sea Yacht Club

Zeilen en wedstrijdzeilen zonder beperkingen vanaf 1 juli! Dat meldt Hubert Rubbens namens het bestuur van de Royal North Sea Yacht Club (RNSYC) te Oostende op hun website. Zij ontvingen het verlossend nieuws na de nodige druk van de zeilclubs en federatie. In hetzelfde bericht lezen we dat vanaf 1 juli fase 4 ingaat van de normalisering en de coronamaatregelen beëindigd zouden zijn.

Volgens de RNSYC betekent dit:

  • Alle sportactiviteiten hervat kunnen worden, zonder dat de regels inzake social distance moeten worden toegepast. 
  • Kleedkamers en douches weer open mogen

De RNSYC meldt ook dat zij bij de eerst volgende bestuursvergadering gaan bekijken hoe snel zij de wedstrijdkalender weer kunnen opstarten.

Wat zegt Wind en Watersport Vlaanderen?

Op de website van de Vlaamse zeilfederatie Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) is er tot op vandaag nog niets terug te vinden over fase 4. We vragen Luc Geirnaert, coördinator zeilen bij WWSV, om meer uitleg.

Luc Geirnaert vertelt ons:

"We volgen de stroom aan updates van de diverse overheden strikt op en vaak komt daar wel wat interpretatie aan te pas."

"Op dit moment communiceren we inderdaad over fase 3 maar we hebben natuurlijk al zicht op nakende maatregelen."

"Die vooraf publiceren doen we niet omdat we ons willen beperken tot de feiten."

"Vanaf 15 juni gaan de grenzen normaliter open wat ook voor veel watersporters/booteigenaars van belang is. Dit is natuurlijk onderhevig aan onderlinge akkoorden tussen landen – zo eist het Verenigd Koninkrijk allicht nog 14 dagen quarantaine. Voor Nederland en Frankrijk openen zich wel opties. (voor bvb de waterwegen – toegankelijkheid Westerschelde, Kanaal Gent-Terneuzen en de Maas)"

"Vanaf 1 juli gaat fase 4 in werking treden met belangrijke doelgroepen als bijvoorbeeld de sportkampen waarvoor ook heel wat regels bedacht zijn en waar de bubbels waarin kan gefunctioneerd worden veel groter worden (50)."

"Ook sportwedstrijden kunnen dan onder bepaalde regels georganiseerd worden. Volgens onze interpretatie (en ook die van de RNSYC) zijn zeilwedstrijden met mensen uit je bubbel mogelijk. Ook het sanitair en kleedkamers kunnen dan weer open en voor de horeca is sinds 8 juni één en ander mogelijk."

"Vanaf 1 juli kan inderdaad veel meer – en naar te verwachten valt zullen er intussen nog aanpassingen komen en eventueel specifieke protocollen uit diverse sectoren. In bijlage vind je al zo’n document terug."

"We volgen dit dagelijks op en communiceren het zo snel mogelijk."

Even nuanceren

Volgens WWSV betekent fase 4 dat zeilen nog niet zonder beperkingen is. Sportwedstrijden zullen enkel kunnen georganiseerd worden onder bepaalde regels. Welke regels dat gaan worden is dus nog af te wachten. Zeilwedstrijden mogen zeilen enkel met mensen uit je eigen bubbel, hoe groot die ook mag zijn, zijn dan nog steeds met beperkingen.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: