Nog geen doorstart bij Bente Yachts: klacht wegens fraude en oplichting

Bente Yachts

Bente Yachts uit Duitsland, dat begin dit jaar het faillissement had aangevraagd, meldde ons afgelopen week via een persbericht dat ze zeer waarschijnlijk een doorstart kunnen maken met een nieuwe eigenaar. Na de crediteurenvergadering en stemming afgelopen vrijdag staat de doorstart echter op de helling.

Op vrijdag 26 juni vond in de districtsrechtbank van Bremerhaven (GER) de crediteurenvergadering plaats die in het faillissement van Bente Yachts moest instemmen met de verkoop aan Ultramarin Meichle + Mohr. 

Curator verrast door tegenstem

Curator Hendrik Heerma, die normaliter ten dienste staat voor alle schuldeisers, had er niet op gerekend dat de grootste schuldeiser zou tegenstemmen (naam van de schuldeiser is bekend door onze redactie).

Tijdens de crediteurenvergadering kwam aan het licht dat er een regeling zou zijn voor kopers van een Bente 24 waardoor zij niet gedupeerd zouden zijn. Helaas was er niets voorzien voor de particuliere koper van een Bente 39 die reeds voor 103.500 euro aanbetaald was. De Nederlander, die de Bente 39 met romp nummer vier had besteld, zou hierdoor maar een klein percentage van zijn geld terug krijgen. Hij kon hier niet mee akkoord gaan..

Pikant detail is dat Ultramarin Meichle + Mohr., de potentiële koper van Bente Yachts, een licentieovereenkomst moet sluiten met het ontwerpbureau Judel & Vrolijk. Dit lijkt een beetje zuur omdat Alexander Vrolijk (GER), zoon van Rolf Vrolijk (NED), die Bente Yachts wegens slecht beleid failliet heeft laten gaan, op die manier ook zal blijven verdienen aan elk verkochte Bente 24 of Bente 39.

Gezien de grote vordering had de Nederlandse koper een ruime meerderheid in de vergadering en is door zijn tegenstem de doorstart afgeketst.

Tegenstem Bente 39 koper zou te emotioneel zijn

Curator Hendrik Heerma en de advocaat van Ultramarin Meichle + Mohr hebben de rechter onmiddellijk verzocht om de stem van de Bente 39 koper nietig te verklaren. Voornoemde zou te emotioneel gestemd hebben en niet in het belang van de andere schuldeisers. De rechter zal hier later uitspraak over doen.

Klacht ingediend wegens fraude en oplichting

Tijdens de crediteurenvergadering is het voor de Nederlandse koper van een Bente 39 ook duidelijk geworden dat de voor hem in aanbouw zijnde romp nooit heeft bestaan.

De aanbetalingen die de koper heeft gedaan werden uitgevoerd volgens de bouw progressie van zijn boot. De communicatie die Bente Yachts hierover heeft gedaan met de koper blijkt dus niet te kloppen met de werkelijkheid.

De koper concludeert hieruit dat zijn voorschotten niet werden gebruikt voor de bouw van zijn boot, de Bente 39 met rompnummer vier.

De koper zal daarom aangifte doen van fraude en oplichting tegen Alexander Vrolijk (GER) en Christian Daum (GER).

Heeft u een reactie of commentaar over het faillissement en de doorstart van Bente Yachts dan kan dit via onze Facebook fanpagina.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: