Challenge Cup 2020 gaat door

Challenge Cup

Na het goede nieuws van het Watersport Verbond dat er vanaf 1 juli weer zeilevenementen georganiseerd kunnen worden en de verwachtingen aan Engelse zijde dat er op korte termijn verandering komt in de quarantaine maatregelen, is er vandaag besloten in goed overleg met The Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club om door te gaan met de organisatie van de Challenge Cup.

De Klassieke Zeilwedstrijd IJmuiden-Lowestoft-IJmuiden die al sinds 1997 wordt gevaren, bouwt voort op de succesformule van weleer en is toegankelijk voor zeilers die zichzelf, team en boot wil challengen met “Serious Sailing” gekoppeld aan “Serious Fun”.

TOM HOPMAN Challenge Cup

De succesvolle “Challenge Cup” is terug na een pauze van 3 jaar als de “Tom Hopman Challenge Cup”. 

De in de zeilwereld zeer bekende Tom Hopman, jarenlang de Race Officer van het evenement, is helaas vorig jaar overleden. Als ode aan zijn nimmer aflatende inzet en enthousiasme tijdens alle jaren dat hij zich heeft ingezet voor de Challenge Cup zal de editie 2020 worden omgedoopt tot de “Tom Hopman Challenge Cup”. Ruim 2500 zeilers hebben in de afgelopen jaren onder Tom’s auspiciën deze lange afstandsrace gevaren.

Challenge Cup

De ingrediënten blijven hetzelfde: zeilers die met hun boot en team de uitdaging aangaan om in een kort tijdsbestek (4 dagen) op en neer naar Engeland te varen en waar iedere deelnemer met mooie en spannende herinneringen naar terug kan kijken. Deelnemen aan de Challenge Cup betekent een prestatie van formaat en een ervaring die je nooit zal vergeten. In de afgelopen ruim 23 jaar hebben duizenden zeilers deze oversteek gemaakt.

Ongemeten jachten en Niet-wedstrijdzeilers

Het succes van de Challenge Cup ligt in het feit dat ook ongemeten jachten en dus niet-wedstrijdzeilers, mits zij aan de veiligheidsvoorwaarden voldoen, kunnen deelnemen. Hiermee beoogt de organisatie een zo breed mogelijk zeilerspubliek hun grenzen te laten verleggen te om vaker van zoet op zout te gaan varen en ook het varen van langere afstanden (2 x 100 mijl) te stimuleren. Wie mee doet daagt niet alleen de elementen uit maar vooral ook de grenzen van boot, bemanning en zichzelf en dat in combinatie met veel gezelligheid.

“Want gedurende 2 keer een nacht op zee is alles anders; vooral als je dan ook nog eens de drukst bevaren zeeroute ter wereld oversteekt.”

Challenge Cup

De 7 Regel

De 7 regel betekent dat als er bijvoorbeeld 7 boten van een merk, 7 boten uit een jachthaven, 7 boten van dezelfde vereniging deelnemen, daar een eigen klassement voor wordt gemaakt. Zo kan iedere zeiler die een Challenge wil aangaan een initiatief aandragen voor een eigen klassement binnen de Challenge Cup. De formule is in die zin meer gericht op de “Challenge” en het mooie teamgevoel weer te beleven.

De race vindt plaatsvinden 2-5 September 2020 en is onder auspiciën van de Royal Norfolk & Suffolk Yachtclub.

PROGRAMMA

Aankomst jachten/deelnemers in IJmuiden - Seaport Marina

Woensdag 2 september

 • tussen 10.00 uur en 12.00 uur aanmelden jachten bij Regatta Office
 • 12.00 uur Sluiten Regatta / Skippersbriefing
 • 12.30 uur Uitvaren jachten
 • V.a. 15.00 Start Etappe Nederland - Lowestoft (UK)

Donderdag 3 september (NL time)

 • Aankomst jachten in Lowestoft - bij RNSYC
 • 17.00 Happy Hour
 • 19.00 uur Buffet in The Royal Norfolk & Suffolk Yachtclub
 • 22.00 uur Voorlopige uitslagen eerste etappe

Vrijdag 4 september 

 • 11.00 uur Skippersbriefing
 • 13.00 uur Uitvaren van schepen
 • 14.55 uur Start 2e Etappe Lowestoft (UK) – Nederland

Zaterdag 5 september

 • Aankomst jachten Nederland
 • 16.00 Happy Hour - prijsuitreiking

www.challengecup.nl

Tekst: Jacqueline Terpstra

Labels

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: