Zeilers weerbericht weekend 18-19 juli 2020

Weerkaart vrijdag 17 juli 2020

Zonnig weekend eindigt met koufront. We liggen eerst onder de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog maar zondag 19 juli ’20 passeert een koufront.

Een uitloper van het Azorenhoog strekt zich via onze streken uit naar de Baltische Staten. Hierdoor wordt de Britse storing vertraagd en passeert pas zondagnamiddag of -avond 19 juli ’20 onze regio. In tussentijd kunnen we genieten van de gunstige invloed van het eerder vermelde hogedruksysteem met de aanvoer van een vrij warme en relatief droge luchtmassa. Begin volgende week komen we dan terecht in de koelere en onstabiele luchtmassa achter het koufront.

Zaterdag 18 juli wordt het, a het verdwijnen van de ochtendnevel, zonnig met af en toe hoge bewolking. Matig, later goed zicht. Maxima rond 24°C. Minima rond 15°C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit ZW, ruimend naar WZW.  Golven rond 0.6m, toenemend naar 0.7m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit ZW, ruimend naar WNW. Golven rond 0.3m, toenemend naar 0.5m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel. In de loop van de namiddag ontwikkelt een thermisch effect waardoor de wind aan de kust ruimt en iets in kracht toeneemt.

Weerkaart zaterdag 18 juli 2020

Zondag 19 juli is er na het verdwijnen van de ochtendnevel eerst nog zon maar geleidelijk vormen er zich meer stapelwolken en in de loop van de namiddag is er kans op een bui of een lokaal onweer. Matig tot slecht, later matig tot goed zicht. Maxima rond 22°C. Minima rond 15°C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit NNW, ruimend naar NNO en toenemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 0.4m, toenemend tot 0.6m.

Wind aan de kust: Zwakke tot matige wind (5-8 kt) uit NNW, ruimend naar NNO en toenemend tot matig (7-10 kt). Golven rond 0.3m, toenemend tot 0.4m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt steeds onstabieler.

Weerkaart zondag 19 juli 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: