🏆 Team DutchSail wint de 69F Revolution Cup

Team DutchSail

Team DutchSail heeft tijdens de 69F Revolution Cup de eindoverwinning behaald. Het was de oranje boot van het team die tijdens de finale uiteindelijk het goud pakte. Het blauwe team eindigde net buiten de finale op de vijfde plaats. Deze driedaagse regatta op het Gardameer in Italië was voor het team de eerste stop op weg naar de Youth America’s Cup in Nieuw-Zeeland begin volgend jaar.

Na maandag zes en dinsdag slechts twee wedstrijden konden woensdag opnieuw alle zes de geplande wedstrijden doorgaan. Onder ideale omstandigheden voeren beide boten van Team DutchSail zich gedurende de dag naar boven in het klassement.

Robin Becker, Lars van Stekelenborg, Eva Asbeek Brusse, Scipio Houtman

Team DutchSail Orange: vlnr. Lars van Stekelenborg, Scipio Houtman, Robin Beckers

Speciaal voor deze regatta is het team opgesplitst in twee verschillende boten omdat er maximaal drie zeilers tegelijk aan boord kunnen zitten.

Team DutchSail Orange:
Robin Becker, Lars van Stekelenborg, Eva Asbeek Brusse, Scipio Houtman

Team DutchSail Blue:
Cas van Dongen, Ismene Usman, Emma Siewers, Rutger Vos

Team DutchSail

Broederstrijd om finale plaats

Al in de tweede wedstrijd van de dag kwamen beide DutchSail boten elkaar tegen. Spannend want in het format dat gevaren wordt gaan er per wedstrijd maar twee van de vier boten door.

Zeiler Scipio Houtman:

"Met de oranje boot hadden we een mindere start in deze wedstrijd, waar de blauwe boot juist goed weg was. Gelukkig wisten wij onszelf met de oranje boot naar voren te zeilen en zelfs de blauwe boot nog in te halen. Dat was wel even een bijzonder gevoel, dat je met twee boten vaart en dan samen één en twee ligt met een behoorlijke voorsprong op de nummer drie en vier."

Dat betekende nogmaals met beide DutchSail boten tegen elkaar, dit keer in de halve finale. Opnieuw vier boten en slechts twee plekken voor de finale.

Zeiler Lars van Stekelenborg:

"In deze finale kwamen we zowel met mijn boot, de oranje, als met de blauwe boot goed weg. In de down-wind naar beneden wist alleen het team uit HongKong ons voorbij te zeilen. Toen was het een battle DutchSail versus DutchSail voor de laatste finale plaats. Gelukkig wist de vierde boot in die race zich niet in deze strijdt te melden en plaatste wij ons met de oranje boot voor de finale."

Foilend naar de finish in de finale

Na een onderbreking door het wegvallen van de wind was het na ruim twee uur wachten uiteindelijk tijd voor de finale. De wind was inmiddels zover afgezwakt dat het er op leek dat foilen, waarbij de boot als het ware uit het water opstijgt, er niet meer in zou zitten.

Zeiler Robin Beckers:

"Bij de start kregen we van de jury een penalty omdat we binnen de 4 meter van een andere boot zouden zijn geweest. We wisten niet wat de penalty precies zou betekenen, het enige wat we konden doen was de knop omzetten en vanuit onze taak zeilen. Dat lukte bij de eerste boei lagen we direct aan de leiding, ook rond de onderboei kwamen we als eerste. Direct daarna wisten we zelfs onze boot aan het foilen te krijgen. Dat lukte de rest van de vloot niet, waardoor we onze voorsprong  nog verder wisten uit te bouwen. Bij het doorkruizen van de finishlijn hadden we een ruime voorsprong maar moesten we wachten op hoe groot de penalty zou zijn. Gelukkig was dat een halfpunt waardoor we de eindoverwinning pakte. Dat is gewoon super cool en heel mooi op onze eerste regatta als team."

Coach Postma meer dan tevreden

Coach Pieter-Jan Postma was na afloop meer dan tevreden over het succes van zijn beide boten.

Postma:

"We zijn dit traject ingeslagen omdat we een visie hebben. Een drie-vier weken geleden hadden we het rond en wisten we dat we hier konden varen. Als je dan kijkt hoe we hier rondvaren maar ook hoe we hier als team functioneren op de kant dan verdient dat alle complimenten. Er heerst een bijzondere cultuur waarin we kennis delen, elkaar beter willen maken. Dat vergt niet alleen goede communicatie, maar ook lef en vertrouwen dat is heel sterk van de mannen en vrouwen. Iedereen, alle zeilers, ontwikkelen zich persoonlijk hard en dat is heel gaaf om te zien en te faciliteren."

"Maar we moeten ook reëel zijn en blijven. Dit is maar één regatta, we staan pas aan het begin van een lange en hopelijk mooie reis. We kunnen en moeten nog veel verbeteren en dat gaan we ook doen. Het is een mooi begin van acht topzeilers die hard werken voor hun dromen. Dat we met elkaar dit mogen doen is ontzettend gaaf. Dus dat gaan we nu even vieren en daar gaan we heel even van genieten maar morgenochtend gaat de focus alweer op de volgende wedstrijd die dit weekend begint. Er is nog werk genoeg te doen."

Wil u het Team DutchSailing felicitaties geven dan kan dit heel makkelijk via onze Facebook fanpagina (ze lezen mee).

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: