Zeilers weerbericht weekend 15-16 augustus 2020

Weerkaart vrijdag 14 augustus 2020

Onstabiel weekend. Ons weer wordt dit weekend beïnvloed door een onstabiele luchtmassa verbonden aan een depressie die zich uitstrekt van Ierland tot de Balkan, en bevinden we ons in een onstabiele luchtmassa.

We bevinden ons in een gebied met weinig stroming en hoge luchtvochtigheid waardoor het gevormde ochtendgrijs lokaal hardnekkig kan zijn. Verder landinwaarts zorgt, net als de voorgaande dagen, convectie voor de ontwikkeling van buien waarbij het gebrek aan stroming in een trage treksnelheid resulteert. Dit vertaalt zich in lokaal veel neerslag.

Een thermisch lagedrukgebied trekt zondag 16 augustus ’20 over ons land en kan de buienactiviteit een nieuwe impuls geven. De windverwachting voor dit weekend heeft een lage betrouwbaarheid door het gebrek aan stroming op de weerkaarten.

Zaterdag 15 augustus wordt het, na het optrekken van het ochtendgrijs, wisselend tot zwaarbewolkt met nog kans op enkele buien. Een lokaal onweer is niet uit te sluiten. Eerst matig tot lokaal slecht zicht, later matig tot goed zicht. Maxima rond 24 °C. Minima rond 18°C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit ZW, afnemend tot zwak (4-6 kt) uit veranderlijke richting.  Golven rond 0.5m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit ZW, ruimend naar NNW. Golven rond 0.3m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 15 augustus 2020

Zondag 16 augustus start met zon en wolkenvelden. In de loop van de dag stijgt de kans op onweersbuien. Matig tot goed zicht, tijdelijk matig tot slecht zicht in een bui. Maxima rond 25 °C. Minima rond 19°C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit NNO, ruimend naar NO en toenemend tot matig (10-15 kt).  Golven rond 0.5m, toenemend tot 0.7m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit ZZW, ruimend naar ZW en afnemend tot matig (7-10 kt).  Golven rond 0.4m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 16 augustus 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: