Team DutchSail in actie op tweede Persico Revolution Cup

Team DutchSail

Voor de tweede keer binnen een dikke week komt Team DutchSail in actie. Van maandag tot woensdag zeilt de inschrijving voor de Youth Americas Cup op het Italiaanse Gardameer de tweede Persico Revolution Cup. Waar vorige week, toen Team DutchSail de regatta won, nog een leeftijdslimiet van 25 jaar gold is die deze week niet van kracht.

Een ander groot verschil is dat het team deze regatta de beschikking heeft over één in plaats van twee boten. Het doel voor Team DutchSail is duidelijk: de boot nog beter leren kennen.

Coach Postma kijkt vooruit

Coach Pieter-Jan Postma geeft maandagochtend op weg naar het startgebied vanaf de coachboot de volgende voorbeschouwing.

Postma:

“We hebben de briefing net gehad. De omstandigheden zijn top met zo’n 12 tot 14 knopen. Het beloven drie geweldige zeildagen te worden. Het format is hetzelfde: 16 teams, vier boten per race en de beste twee die doorgaan naar de volgende ronde. Als je niet bij de eerste twee boten zit, is dat geen ramp. Dan lig je er niet direct uit en krijg je nog een herkansing. De grootste verandering ten opzichte van vorige week zit hem in het deelnemersveld.”

Geen leeftijdslimiet

“De belangrijkste oorzaak daarvan is dat de leeftijdslimiet niet langer van kracht is. Daardoor doen er nu echt absolute toppers mee zoals de Italiaanse wereldkampioenen in de Olympische Nacra17 maar ook een aantal zeilers die al meer dan 100 trainingsdagen op de 69F, de boot waar we hiermee varen, hebben. Het deelnemersveld lijkt dus sterker te zijn.”

Stap voor stap. Race voor race

“Als team bekijken wij het echt stap voor stap. Race voor race. We willen graag bij de eerste helft van het veld komen, dan doen we goede zaken. Het doel is deze regatta om de boot beter te leren kennen, daarom varen we hier. En kijken we ook goed naar hoe de andere teams de boot zeilen. We zijn hier om te leren.”

In tegenstelling tot vorige week heeft Team DutchSail deze week de beschikking over één in plaats van twee boten. Coach Postma:

“We hebben er als team voor gekozen om hier deze drie dagen met één en dezelfde opstelling te varen. Op deze manier denken we als team het meest te kunnen leren. De opstelling is mede ingegeven door de bijzondere manier van starten, een zogeheten reach-start, dat is relatief nieuw voor de meeste van ons. Het team dat nu in de boot zit heeft de afgelopen dagen laten zien dat het beste te beheersen.”

Team DutchSail voor de 69F Revolution Cup Act 2:

  • Lars van Stekelenborg
  • Scipio Houtman
  • Robin Becker

Team DutchSail selecties lopen door

De voor deze wedstrijd gekozen opstelling zegt nog niks over de uiteindelijke Team DutchSail selectie voor de Youth Americas Cup begin volgend jaar in Nieuw-Zeeland.

Coach Postma:

“We hebben bewust voor een brede selectie gekozen met acht topzeilers. Toen we hieraan begonnen wisten we dat niet iedereen altijd overal kon varen. Voor ons gaan de selecties na dit evenement gewoon door. Zo gaan we bijvoorbeeld als we straks terug zijn in Nedelrand nog vier weken alleen maar match racen, een compleet andere tak van sport. En de meeste zeilers die hier niet varen zijn er ook gewoon bij. Ze draaien het volledige programma mee en als team proberen we op die manier te groeien en van elkaar te leren.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: