Team DutchSail in finale tweede Persico Revolution Cup

Team DutchSail

Team DutchSail plaatste zich dinsdag voor de finale van de tweede Persico Revolution Cup. De finale staat woensdag op het programma op het Italiaanse Gardameer. In de Revolution Cup nemen zestien internationale teams het gedurende drie dagen tegen elkaar op. Voor Team DutchSail een ideale voorbereiding op de Youth America’s Cup begin volgend jaar in Nieuw-Zeeland.

Het format van de regatta in Italië is even simpel als doeltreffend: 16 teams, vier boten per race en de beste twee boten gaan steeds door naar de volgende ronde. Val je in de eerste of tweede ronde af dan krijg je nog eenmaal een herkansing. Team DutchSail heeft deze herkansingsronde niet nodig gehad en heeft zich door twee keer te winnen en een keer een tweede plaats direct gekwalificeerd voor de finale.

Youth America's Cup

Coach Postma: stap voor stap groeien

Voorafgaand aan de Revolution Cup liet coach Pieter-Jan Postma al weten het evenement echt te zien als een ideaal moment om onder druk te leren en te presteren. Direct na afloop van de halve finale dinsdag bevestigde Postma nogmaals dat het in Italië gaat om de ontwikkeling en dat de resultaten dan vanzelf komen. Postma: “We zijn op verschillende vlakken aan het groeien. Vandaag lag bijvoorbeeld de focus op een aantal specifieke zaken in het reach-rak. In dit halve-windse rak ging het vandaag echt om het finetunen tussen de foils en de zeilen. Dat pakte heel goed uit.  We zijn stap voor stap aan het groeien in hoe we de boot varen.”

Communicatie essentieel

Flight-controller Robin Becker, verantwoordelijk voor de foils, vult coach Postma aan. Becker: “De wind varieerde heel erg. Van drie tot vijftien knopen dus dat was best hectisch. Het was echt een kwestie van de foils continue bijstellen. Dan is de communicatie aan boord essentieel en dat ging heel goed vandaag.”

Stuurman Lars van Stekelenborg: “Het was echt een intense halve finale door de constant veranderende omstandigheden. Als team hebben we daar heel goed op ingespeeld.”

Team DutchSail

Steile leercurve

Zeiler Scipio Houtman: Er doen deze week teams mee met veel meer ervaring. Maar het lukt ons om onze leercurve heel steil te houden. We leren met hele team echt heel veel en ook aan boord raken we steeds beter op elkaar ingespeeld.  Het is supercool dat we morgen in die finale staan.”

Team gevoel

Robin Becker: “Als je dan met zijn allen bij de rib komt en het hele team (niet alle zeilers kunnen daadwerkelijk in actie komen tijdens dit evenement red.) is daar en is ook intens blij dat is heel mooi. Dat is zo’n tof gevoel. We zijn hier echt met een heel mooi team, ik vind het uniek. Morgen moet het gebeuren, we staan in de finale tegen de allerbeste van de vloot. Dat wordt geheid een hele mooie pot. Ik heb het gevoel dat wij wel in huis hebben wat nodig is om te winnen. Dus daar kijk ik naar uit.”

Woensdag wacht de finale

Scipio Houtman: “Naar de finale nemen we een aantal focuspunten mee. We willen daar goed en sterk varen en dan zien we wel waar we uitkomen. We weten nu nog niet welke teams er uit de herkansing ronde bijkomen. Dus een echte voorspelling geven is lastig.”

Postma: “Voor de finale zullen we opnieuw alle zeilen bij moeten zetten om goed te varen. We gaan er vol voor. Hebben niks te verliezen. Het gaat erom dat we als team blijven groeien in wat we doen.”

Lars van Stekelenborg: “We gaan alles geven en er het maximale proberen uit te halen. We gaan vlammen.”

Zeilers Team DutchSail

Team DutchSail heeft ervoor gekozen om deze regatta alle wedstrijden met dezelfde drie zeilers te varen om op die manier als team zoveel mogelijk ervaring op te doen tijdens het evenement. In de boot zitten dit evenement:

 • Lars van Stekelenborg
 • Robin Becker
 • Scipio Houtman

De overige zeilers van Team DutchSail zijn:

 • Cas van Dongen
 • Emma Siewers
 • Eva Asbeek Brusse
 • Ismene Usman
 • Rutger Vos

Tekst: Bart Salemans
Foto's: Persico 69F / Studio Borlenghi

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: