100 mijl Bruine Bank Race: dé hoogmis voor dual-handed zeilers

PANTHER Edith Voskamp en Erik van Vuuren

Vrijdag om 19:00 startte de 100 mijls, vroeger Bruine Bank Race, vanuit Scheveningen. In een bewogen jaar één van de weinige zeilevenementen die wel doorgingen. Dat was aan het startveld ook wel te zien: 48 boten lieten zich wegschieten voor de nachtelijke race over de Noordzee.

De dual-handed klasse was uitzonderlijk goed vertegenwoordigd met 26 boten. Niet alleen doordat in tijden van Corona met z’n tweeën aan boord nog enigszins aan social distancing gedaan kan worden, maar ook omdat dit deel 1 is van het Nederlands Kampioenschap ORC dual handed. Met wereldtoppers als Annemieke Bes, Siemeon Tienpont en Schevenings eigen Erik van Vuuren, alsmede De 5-voudig Nederlands Kampioenen in deze klasse John van der Starre en Robin Verhoef, een bijzonder sterk veld. Maar ook in de full crew klassen zaten veel lokale helden en veel geziene boten op de Nederlandse wedstrijdbanen.

100 mijls race

De starts verliepen vlekkeloos waarna bij het ronden van de bovenboei het veld koers zette richting de windfarms van Egmond. Onderweg trok de wind wat aan en in de nacht zijn meerdere spinnakers verspeeld, maar ging het de meeste deelnemers toch voor de wind. Na bij IJmuiden weer te zijn afgebogen naar de finish bij Scheveningen, trok de wind verder aan en kregen de deelnemers die toen nog onderweg waren te maken met een flinke deining.

Deze editie bracht veel mooie zeilmomenten. Iedereen koos ervoor de baan dezelfde kant om te varen. Dat maakte dat het hele veld mooi bij elkaar lag en er actief tegen elkaar gestreden werd. Een prachtige donkere en heldere nacht maakte de vele sterren en zelfs het melkwegstelsel zichtbaar. Ook de opkomst van een bloedrode maan was een bijzondere omlijsting van deze unieke race.

Net na de finish kreeg de Double Edge van Chris Schram nog een lijn in de schroef waardoor er een man overboord situatie ontstond en het zeiljacht strandde voor de kust van Scheveningen. Gelukkig was de KNRM snel ter plaatse en hebben zij het zeiljacht en de opvarenden weer veilig naar de haven gebracht. Iedereen bleef uiteindelijk ongedeerd.

De winnaars in de verschillende klassen:

  • ORC dual handed (NK 1/2): PANTHER – Edith Voskamp en Erik van Vuuren (foto boven)
  • ORC 1: VAN UDEN – ROST (foto onder)
  • ORC 2: GRIEL – Robert Jockin
  • ORC 3: OFF COURSE – Pieter Hoog
  • SW dual handed: VAGEBOND – Pieter van den Driesche
  • SW: CELESTE – Saskia Groen in ‘t Woud

Felicitaties, reacties of commentaar op dit nieuwsbericht kunnen heel gemakkelijk via onze Facebook pagina.

Baanrecord verbroken

Ook is deze editie het baanrecord verbroken. Hoewel een iets andere baan dan toen het ooit begon (er liggen tegenwoordig wat meer obstakels zoals windparken in zee), is het volgens de organisatie toch een prestatie voor de snelste boot van de vloot: de Van Uden (Ker 46), met het opleidingsteam ROST, deed slechts 10 uur, 7 minuten en 17 seconden over de 100 mijl. Voor hen naast de klasse winst ook driedubbel feest: het was de eerste eerste-prijs die deze lichting van het team behaald. Een opsteker die nodig was want tijdens de Kieler Woche van afgelopen week behaalde de Van Uden slechts een zevende plaats in de ORC 1+2 klasse in een veld met dertien boten.

Van Uden - Ker 46

Van Uden (Ker 46)

All formaliteiten zoveel mogelijk digitaal

Alle zaken rondom de race, zoals inschrijvingen, veiligheidschecks, communicatie met deelnemers en de prijsuitreiking waren zoveel mogelijk digitaal. De prijsuitreiking was zelfs live op internet, via een videocall en over de VHF te volgen. Daarmee is het de organisatie van Jachtclub Scheveningen goed gelukt om een veilig evenement naar te zetten en het was fijn dat er weer hard gezeild kon worden in wedstrijdverband.

Winterwedstrijden

Op Scheveningen wordt er ook de hele winter nog gezeild. Met over het algemeen mooie velden voor de dual handed en fully crewed ORC, alsmede SW, is de IJspegel wedstrijdserie uitstekend geschikt om competitief door te varen en goed voorbereid aan de start van een hopelijk weer mooi seizoen 2021 te verschijnen. Sowieso blijft het altijd mooi om op stromend water wedstrijden te varen tegen sterke tegenstanders. De inschrijvingen voor de IJspegels zijn reeds geopend. De eerste wedstrijd daarvan is op 25 oktober.

Tot op Scheveningen! Het Cowes van de Lage Landen.

Foto's: Twirre Bogaard

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: