SB20 klasse groeit als kool in Nederland

SB20

Al een paar jaar is de SB20 klasse internationaal aan het groeien. Wedstrijdvelden van 30-40 boten zijn vrij normaal  geworden. Tijdens EK’s en WK’s loopt dit aantal zelfs op naar 70-90 boten. Nederland bleef echter een tijdje achter met zo’n 11-13 actieve wedstrijdboten. Maar sinds dit jaar is daar verandering in gekomen.

Nieuwe teams dienen zich aan, studenten stappen over naar de SB20 en ook grote namen als Team Heiner en Holland Ocean Racing hebben beide maar liefst 4 boten gevuld met hun talenten. 

Tijdens het ONK in Medemblik dat van 18 tot 20 september gezeild wordt tellen we alvast een veld van 22 boten uit België en Nederland. 

In 2024 zal in Scheveningen het wereldkampioenschap SB20 worden georganiseerd. Men verwacht in aanloop naar het WK dat nog meer zeilers de stap zullen maken naar de SB20 klasse.

Na de coronamaatregelen wil men ook een nauwere band tussen de Belgische en Engelse vloot waardoor zowel het niveau als de aantallen ongekend hoog zullen zijn. 

Over de SB20

De SB20 is een snel planerende sportboot die met een bemanning van van 3 to 4 gezeild wordt onder strikte eenheidsklasseregels. Dus geen excuus meer wanneer je verliest.

Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 700 SB20's gebouwd. Nieuw kosten ze circa 40.000€. Tweedehands koop je al een goeie voor zo’n 12000-15000€. 

SB20 klasse

Archiefbeelden BK SB20 voor Oostende door Pit De Jonge.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: