Zeilers weerbericht weekend 19-20 september 2020

Weerkaart vrijdag 18 september 2020

Tussen hoog en laag. We bevinden ons dit weekend op de scheiding van deze onstabiele luchtmassa in het zuiden en een stabielere luchtmassa in het noorden.

Op de zuidflank van een hogedrukgebied met centrum boven de Noordzee, wordt nog steeds droge continentale lucht in een vrij sterke oostnoordoostelijke stroming aangevoerd. Morgen zaterdag 19 september ’20 verzwakt dit hoog en zondag 20 september ’20 splitst het op in twee kernen, één boven de Atlantische Oceaan en één boven Rusland. Daardoor kan een complex lagedrukgebied naderen vanuit het zuiden, wat tijdelijk voor meer bewolking zal zorgen.

Zaterdag 19 september is het zonnig met velden van hoge en na de middag ook middelhoge bewolking. Een lokaal buitje is niet uit te sluiten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Goed zicht. Maxima rond 24°C. Minima rond 13°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ONO, krimpend naar NO en afnemend tot matig à vrij krachtig (15-20 kt).  Golven rond 1.4m.

Wind aan de kust: Matige wind (10-15 kt) uit O, krimpend naar NO.  Golven rond 0.7m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel en wordt licht onstabiel in de loop van de namiddag.

Weerkaart zaterdag 19 september 2020

Zondag 20 september is het eerst bewolkt met kans op wat regen of een buitje. Nadien wordt het droog en verbreden de opklaringen. Goed zicht. Maxima rond 22-23°C.  Minima rond 14°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit NO tot ONO, tijdelijk toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 1.3m.

Wind aan de kust: Matige wind (8-12 kt) uit ONO, krimpend naar NO en toenemend tot matig (11-16 kt).  Golven rond 0.6m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is eerst licht onstabiel.

Weerkaart zondag 20 september 2020

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: