Zeilers weerbericht weekend 2-3 januari 2021

Weerkaart vrijdag 1 januari 2021

Geleidelijk frisser. Het lagedrukgebied dat zich uitstrekt van Scandinavië tot het westen van de Middellandse Zee stuurt maritiem polaire en licht onstabiele lucht naar onze streken. Het lagedrukgebied in de buurt van Denemarken vult verder op en aan de zuidflank ervan wordt er vandaag vrijdag 1 januari 2021 in een westnoordwestelijke stroming onstabiele maritiem polaire lucht aangevoerd. De meeste buienactiviteit zit overdag ten noorden van onze regio. Vannacht zaterdag 2 januari ’21 ruimt de stroming, met de passage van een occlusiefront en trekken er meer buien over onze kust. Ook morgen zaterdag 2 januari ’21 blijven we in de aanvoer van onstabiele lucht van over de Noordzee en ondertussen breidt het Azorenhoog zich uit, via Schotland tot Scandinavië. Op de oostflank van dit hoog wordt er vanaf zondagnamiddag 3 januari ’21 in een strakker wordende noordoostelijke stroming koudere lucht aangevoerd.

Zaterdag 2 januari is het wisselend tot zwaarbewolkt met af en toe (winterse) buien, vooral boven de westkust. Eerst nevelig en lokaal mistig boven land, later goed zicht behalve in de buien. Maxima rond 6 °C. Minima rond 2°C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit NW, draaiend naar O. Golven rond 1.2m, afnemend naar 1.0m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit veranderlijke richting. Golven rond 0.6m, afnemend naar 0.4m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel.

Weerkaart zaterdag 2 januari 2021

Zondag 3 januari start met nevel, lokale mist en lage bewolking. Na het optrekken van het ochtendgrijs wordt het wisselend bewolkt en overwegend droog. Eerst matig tot slecht, later goed zicht. Maxima rond 3 °C. Minima rond 0°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit O, krimpend naar ONO en toenemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 0.9m, toenemend naar 1.4m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit ONO, krimpend naar NO en toenemend naar matig tot vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 0.5m, toenemend naar 0.6m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht stabiel.

Weerkaart zondag 3 januari 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: