Zeilers weerbericht weekend 16-17 januari 2021

Weerkaart vrijdag 15 januari 2021

Winterse zaterdag maar nadien gevoelig zachter. Na de passage van een actieve sneeuwzone op zaterdag 16 januari ’21 wordt gevoelig zachtere lucht aangevoerd.

Vandaag vrijdag 15 januari 2021 komen we onder de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog te liggen. Morgenmiddag zaterdag 16 januari ’21 bereikt een frontaal systeem onze kust vanuit het westen, waarbij de neerslag slechts geleidelijk van sneeuw overgaat in regen. Vanaf zondag 17 januari ’21 bevinden we ons onder een westelijke stroming met aanvoer van zachtere maritieme lucht.

Zaterdag 16 januari Vanaf de middag trekt een sneeuwzone van west naar oost over de kust. Tegen de avond gaat de sneeuw over in regen. Matig tot slecht zicht tijdens de sneeuwval. De middagtemperatuur ligt rond 0°C, maar 's avonds loopt het kwik op tot 3°C. Minima rond -1°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ZZW, krimpend naar Z en toenemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 0.9m, toenemend naar 1.5m.

Wind aan de kust: Matige wind (8-12 kt) uit ZZW, krimpend naar Z en toenemend tot matig à vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 0.4m, toenemend naar 0.6m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Volg de sneeuwwolken in realtime via onze buienradar Europa

Weerkaart zaterdag 16 januari 2021

Zondag 17 januari tart met zwaarbewolkte perioden en kans op buien. Geleidelijk wordt het droog en verschijnen er meer opklaringen. Goed zicht, matig tijdens de buien. Maxima rond 5-6°C. Minima rond 3°C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit NW. Golven rond 1.6m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit NW. Golven rond 1.3m, toenemend naar 1.5m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel.

Weerkaart zondag 17 januari 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: