VIDEO: Zeilblunder zorgt voor drama - American Magic kapseist

American Magic kapseist

New York Yacht Club American Magic, de Amerikaanse uitdager voor de America's Cup, kapseist in een sterke windvlaag tijdens de laatste ronding van Prada Cup race 2 van Round Robin 2 op zondag 17 januari. American Magic lag op het moment van het kapseizen aan de leiding.

Bij het bovenste merkteken (gate) was de wind zo ver naar bakboord gedraaid dat het bakboord merkteken de enige juiste keuze was. Dit betekende wel een zeer moeilijk manoeuvre, vooral omdat er op dat ogenblik veel windvlagen waren.

American Magic kon de ronding maken maar toen ze wilden afvallen werd de bakboord achterstag (runner) niet gelost waardoor het grootzeil niet gevierd kon worden. De mix van een geblokkeerd grootzeil en een windvlaag duwde de boeg van American Magic de lucht in -  kapseizen was op dat ogenblik onvermijdelijk geworden.
Luna Rossa ging kort daarna netjes door de gate en nam de leiding.

Drama nog niet over voor American Magic

Toen de race was afgelopen was het drama nog lang niet voorbij voor American Magic.
Net het rechttrekken van American Magic ging boeg onder water wat betekende dat de boot veel water had gemaakt. Volgens de verklaring van de New York Yacht Club was de boot beschadigd en maakte deze daardoor water.

Terwijl de minuten weg tikten ging de bemanning te water om hun machine overeind te houden.

Drama nog niet over voor American Magic

American Magic kapseis

American Magic drama

American Magic kapseis

Wil je een reactie plaatsen of heb je een opmerking over deze gebeurtenis dan kan dit heel makkelijk via onze Facebook Pagina.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: