Zeilers weerbericht weekend 23-24 januari 2021

Weerkaart vrijdag 22 januari 2021

Koud met mogelijk winterse buien. Tijdens het weekend voert een depressie ten westen van Noorwegen koude onstabiele lucht van polaire oorsprong aan. Na de passage gisterenavond donderdag 21 januari ’21 van een actieve storing, verbonden aan een depressie ten westen van Noorwegen, wordt vrij koude en onstabiele lucht van polaire oorsprong aangevoerd. In deze aanvoer ontwikkelen een aantal buienlijnen waarvan de neerslag uiteindelijk ook een winters karakter kan krijgen.

Zaterdag 23 januari start met zwaarbewolkte perioden met buien. Al snel wordt het droog en verbreden de opklaringen. In de loop van de namiddag neemt de bewolking opnieuw toe gevolgd door buien 's avonds, mogelijk met een winters karakter. Goed zicht, matig zicht in de buien. Maxima rond 5°C. Minima rond 3°C.

Wind op zee: Matige  wind  (11-16 kt) uit WNW, krimpend naar ZZW en afnemend naar zwak tot matig (4-8 kt). ’s Avonds ruimt de wind naar NW en wakkert aan tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 1.0m.

Wind aan de kust: Matige wind  (8-12 kt) uit W, krimpend naar ZZW en afnemend naar zwak tot matig (4-8 kt). Golven rond 0.60m.

Rukwinden: tot 27 kt

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 23 januari 2021

Zondag 24 januari wisselen wolkenvelden af met brede opklaringen. Na de middag komt er meer bewolking opzetten gevolgd door regen of smeltende sneeuw tegen de avond. Goed zicht, later matig zicht in de neerslag. Maxima rond 4°C. Minima rond 2-3°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit WNW, krimpend naar ZZW. ’s Avonds krimpt de wind verder naar ZZO en wordt krachtig (22-27 kt). Golven rond 1.5m, tijdelijk afnemend tot 1.2m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit WNW, krimpend naar ZZW. ’s Avonds krimpt de wind verder naar ZO. Golven rond 1.3m, afnemend tot 0.6m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 24 januari 2021

 

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: