Reisverbod naar het buitenland: hoe bereik je toch je boot?

Reisverbod naar het buitenland

De federale en deelstaten regeringen hebben op vrijdag 22 januari in het overlegcomité de corona situatie besproken en beslist om tijdelijk een verbod in te voeren op niet-essentiële reizen van en naar België. Wij zochten uit hoe Belgen toch naar hun boot kunnen in het buitenland na deze extra maatregel tegen het coronavirus COVID-19.

Verbod op niet-essentiële reizen

In een officieel bericht van BE-Alert lezen we dat verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België verboden zijn van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Het reisverbod zal gecontroleerd worden, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.

Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. Een modelformulier zal ter beschikking worden gesteld door de minister van Binnenlandse Zaken. De verklaring op eer moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form en ondersteund worden door de nodige documenten.

Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Een gewone verplaatsing naar je boot om wat te gaan varen of zeilen is dus niet toegelaten. Toch zijn er uitzondering waardoor je wel naar je boot in het buitenland kan.

Overzicht reizen die wel zijn toegelaten

Op de website crisiscentrum.be staan alle essentiële reizen van en naar België opgesomd. Voor diegene die een boot in het buitenland hebben is de alinea "Divers" de opener van de grenzen. Ik citeer letterlijk:

"Zorg voor dieren, verplaatsingen in het kader van juridische verplichtingen (voor zover deze niet digitaal kunnen gebeuren), dringende herstellingen in het kader van de veiligheid van een voertuig en een verhuizing worden ook als essentieel beschouwd."

De vermelding "dringende herstellingen in het kader van de veiligheid van een voertuig" is hier de opening om naar je boot te kunnen reizen in het buitenland.

Welke formaliteiten heb je nog?

Volgens crisiscentrum.be is het in bezit van een verklaring op eer met ondersteuning van de nodige documenten voldoende (lees bewijs dat je boot een dringende herstelling nodig heeft). Deze documenten worden dan gelinkt is aan het eerder ingevoerde Passenger Location Form.

Is dit een vrijgeleide om elk weekend naar je boot te reizen in het buitenland?

Neen, want het gaat hier duidelijk om een uitzondering op het verbod op niet-essentiële reizen. Bij elke verplaatsing naar je boot in het buitenland zal je de nodige bewijsstukken moeten kunnen voorleggen waarom er een dringende herstelling nodig is aan je boot.

Welke bewijsstukken zou je zoal kunnen gebruiken?

  • Oproep van een havenmeester, buurman of lokale bewoner dat het bilge alarm is geactiveerd
  • Oproep dat de bescherminghoes van je rolgenua of grootzeil los is gekomen.
  • Oproep van je alarm systeem aan boord dat je batterijspanning te laag is waardoor de bilge systemen niet meer werken
  • Oproep dat de walstroom aansluiting defect is waardoor je batterijen beschadigd kunnen worden
  • ...

Heb je vragen of wil je reageren op het reisverbod dan kan dit heel gemakkelijk via de ClubRacer pagina op Facebook.

Foto: Jachthaven Breskens

 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: