Zeilers weerbericht weekend 30-31 januari 2021

Weerkaart vrijdag 29 januari 2021

Koud en droog weekend na de passage van een sneeuwzone. Tijdens het weekend komen we onder de gunstige invloed van hoge druk te liggen maar wordt gevoelig koudere lucht aangevoerd.

Tijdens het weekend komen we onder de gunstige invloed van hoge druk te liggen maar wordt gevoelig koudere lucht aangevoerd. Een gesloten kern van lage druk trekt vandaag vrijdag 29 januari 2021van de Noordzee via het noorden van Nederland naar Noord-Duitsland. Langs de achterzijde van dit systeem wordt er onstabiele, polair maritieme lucht aangevoerd. Dit leidt tot de ontwikkeling van enkele stevige buien.

In de loop van vrijdagnamiddag kunnen we tijdelijk profiteren van een mobiele wig, die zorgt voor ongeveer 12 uur droog weer. Na middernacht schuift een nieuwe storing vanuit het westen over onze kust. Morgen zaterdag 30 januari ’21 duwt een vanuit het noorden uitbreidend hogedrukgebied de storing terug naar Frankrijk wat zorgt voor stabiele maar koudere omstandigheden.

Volg de buien en sneeuwval via onze buienradar.

Zaterdag 30 januari is het betrokken met lichte sneeuw. Na de middag wordt het droog vanuit het oosten maar het is pas 's avonds dat de bewolking breekt. Goed zicht, matig tot slecht zicht in de neerslag. Maxima rond 2°C. Minima rond 3°C.

Wind op zee: Krachtige tot harde wind (25-30 kt) uit ONO, tijdelijk ruimend naar O en toenemend tot hard (28-33 kt). Golven rond 1.7m, toenemend naar 2.1m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind  (17-21 kt) uit O, krimpend naar ONO en toenemend naar vrij krachtig tot  krachtig (20-25 kt). Golven rond 1.0m, toenemend naar 1.2m.

Rukwinden: tot 40 kt

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt steeds stabieler.

Weerkaart zaterdag 30 januari 2021

Zondag 31 januari wisselen zonnige perioden af met wolkenvelden. Het blijft droog. Goed zicht. Maxima rond 2°C. Minima rond -3°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit OZO. Golven rond 1.4m, afnemend tot 1.2m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit O, ruimend naar OZO. Golven rond 0.8m, afnemend tot 0.6m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel.

Weerkaart zondag 31 januari 2021

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: