VIDEO: Twee broers lijnrecht tegenover elkaar om het snelheidsrecord zeilen te breken: 121km/u

snelheidsrecord zeilen

Het wereldsnelheidsrecord zeilen is al meer dan acht jaar lang onveranderd. Twee rivaliserende teams proberen daar nu verandering in te brengen door de snelste zeilboot ooit te bouwen.

Twee teams, één in Frankrijk en één in Zwitserland, staan lijnrecht tegenover elkaar om het record van 65,45 knopen, of 121 kilometer per uur te breken. Opmerkelijk: in deze poging leiden twee broers de elkaar beconcurrerende teams.

Syroco

Het in Marseille gevestigde maritieme technologiebedrijf Syroco werkt met Thomas Gaudiot momenteel aan een ultramoderne zeilboot die in staat is de grens van 80 knopen, of 150 kilometer per uur, te doorbreken. Het design is op zijn minst merkwaardig te noemen: een zes meter lange visvormige capsule die wordt voortgetrokken door een vlieger.

Het vaartuig vaart ook niet op het water als een conventionele boot, maar zweeft eerder over het water met behulp van een zogenoemde foil – een vleugelconstructie onder water bevestigd aan de kiel en die de boot omhoog tilt. 

SP 80

Slechts een paar honderd kilometer verderop, in Zwitserland, bouwt een ander team met Benoit Gaudiot aan een waardige rivaal. Sinds 2019 werken drie afgestudeerden van de Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne aan de SP80, die een gelijkaardige capsule en vlieger heeft.

In tegenstelling tot het vaartuig van Syroco, wordt de SP80 niet boven het water getild en heeft hij twee rompen aan de zijkanten die hem stabiel helpen houden bij hoge snelheden. Het doel daarentegen is wel hetzelfde: sneller gaan dan 150 kilometer per uur.

Dat de twee teams elkaar kennen, is op zijn zachtst gezegd een understatement. Benoit Gaudiot, is namelijk de broer van Syroco-ingenieur Thomas Gaudiot.

‘Er is enige rivaliteit om het record te verslaan, maar ik denk dat rivaliteit ook een stimulans is voor beide teams’, voegt van den Broek eraan toe. ‘Het zal ons ook helpen de boodschap naar buiten te brengen, het bewustzijn te vergroten over wat we hier proberen te doen.’

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: