Zeilers weerbericht weekend 9-10 januari 2021

Weerkaart vrijdag 8 december 2021

Koud maar droog. Tijdens het weekend komen we onder de gunstige invloed van een hogedrukgebied ten westen van Ierland dat zich uitbreidt richting de Benelux.  

Een storing, verbonden aan een depressie boven de Oostzee, schuift vandaag vrijdag 8 januari 2021 van oost naar west over onze kust. De depressie trekt oostwaarts weg en maakt de weg vrij voor een uitloper van het Azorenhoog. Via een noordelijke tot noordoostelijke stroming wordt dan koudere polair maritieme lucht naar ons land gestuurd. De vochtige lucht in de onderste lagen verhoogt de kans op aanvriezende nevel en mist.

Zaterdag 9 januari tart met lage bewolking en lokaal kans op aanvriezende nevel en mist. Nadien wisselen zon en wolken elkaar af. Vooral op zee is er nog kans op een bui. Matig tot slecht zicht, later goed zicht. Maxima rond 3°C. Minima rond -1°C.

Wind op zee: Zwakke wind  (4-6 kt) uit veranderlijke richting, draaiend naar ZW en toenemend naar matig (7-10 kt). ’s Avonds draait de wind verder naar N tot NNO. Golven rond 0.7m, toenemend naar 1.0m.

Wind aan de kust: Zwakke wind  (1-3 kt) uit veranderlijke richting, draaiend naar ZW en toenemend naar matig (7-10 kt). Golven rond 0.5m, toenemend naar 0.6m.

Rukwinden: Niet van toepassing

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel.

Weerkaart zaterdag 9 januari 2021

Zondag 10 januari tart opnieuw met lage bewolking en lokaal kans op aanvriezende nevel en mist. Het blijft droog maar de lage bewolking kan plaatselijk hardnekkig zijn. Matig tot slecht zicht, later matig tot goed zicht. Maxima rond 3-4°C. Minima rond -2°C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit WNW, krimpend naar W en toenemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 0.8m.

Wind aan de kust: Zwakke tot matige wind (5-8 kt) uit ZW, tijdelijk ruimend naar WZW. Golven rond 0.6m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabiel.

Weerkaart zondag 10 januari 2021

Het weerbericht en windvoorspelling visueel bekijken doe je op onze Windy pagina.

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: