Zeilers weerbericht weekend 2-3 oktober 2021

Weerkaart vrijdag 1 oktober 2021

Herfstweekend. Frontale storingen met veel wind en neerslag bepalen ons weerbeeld.

Een uitgestrekte depressie met kern tussen Schotland en IJsland, bedekt nagenoeg geheel Noordwest-Europa en bepaalt gedurende deze volledige voorspellingsperiode het weer aan onze kust. Vandaag vrijdag 1 oktober 2021 passeert een eerste storing onze regio, gevolgd door een tweede exemplaar morgenavond en -nacht zaterdag 2 oktober ’21.

Zaterdag 2 oktober  zijn er eerst zonnige perioden maar vanaf de middag neemt de bewolking toe vanuit het westen, gevolgd door regen. Goed zicht, matig tijdens de neerslag. Maxima rond 15°C. Minima rond 10°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit Z, krimpend naar ZZO en ’s avonds toenemend tot stormachtig (34-40 kt). Golven rond 0.7m, toenemend naar 2.0m.

Wind aan de kust: Matige wind (10-15 kt) uit Z, krimpend naar ZZO en ’s avonds toenemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 0.4m, toenemend naar 1.0m.

Rukwinden: Tot 45 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 2 oktober 2021

Zondag 3 oktober is het betrokken met regen, geleidelijk wordt het droog en na de middag komen er opklaringen. Dan kan er lokaal een bui vallen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 14°C. Minima rond 13°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit WZW, krimpend naar ZW en ’s avonds toenemend tot krachtig (22-27 kt). Golven rond 1.7m.

Wind aan de kust: Matige wind (10-15 kt) uit WZW, krimpend naar ZW en toenemend naar matig tot vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 0.7m, toenemend naar 0.9m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt steeds onstabieler.

Weerkaart zondag 3 oktober 2021

 

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: