VIDEO - Huysman Antwerp Race 2021: er valt weer heel wat te vertellen

Antwerp Race 2021

Over de Huysman Antwerp Race valt altijd veel te vertellen en dat is dit jaar niet anders. Laat ons beginnen met het weer...

Weinig wind, aan de wind en veel vloedstroom

De voorspellingen spreken boekdelen: rustig herfstweer, oostenwind en veel zon. We krijgen wat beloofd wordt: veel zon en weinig wind. Het is ook een atypische Huysman Antwerp Race omdat het overgrote deel van de race aan-en tegenwind gezeild moet worden. Dat zorgt ervoor dat de zeilers zowat het dubbele van de normale afstand moeten afleggen.

Start in Breskens, altijd prijs

De grootste en snelste zeiljachten in Breskens komen aan de startlijn met iets te veel enthousiasme en lokken daarmee twee generall recalls uit: om ter eerst over de startlijn maar dan vòòr de start. Met de leuze iets te vroeg is altijd te laat gaat de tweede en derde startgroep tegenstroom maar toch te snel over de lijn met twee algemene terugroepen tot gevolg. Dit alles gecombineerd met een schoonheidsfoutje in de aftelling tijdens de startprocedure zorgt voor heel wat tijdverlies in Breskens. Tijd die de deelnemers zich eigenlijk niet kunnen permitteren vanwege de lichte weersomstandigheden. Vraag is natuurlijk waarom geen twee individuele terugroepen worden afgekondigd. Voor ons was het duidelijk wie te vroeg over de lijn ging.

Start in Breskens

Wegens de lichte weersomstandigheden en het tegentij komt het erop aan om zo dicht mogelijk bij de pin-end te starten. Deze kant van de baan is héél duidelijk voordeliger. Sommige deelnemers zijn echter iets te gretig en mispakken zich, elke centimeter betaal je  tegenstroom dubbel en dik.

Zo moet Samantaga (Swan 45) achteraan aanschuiven omdat ze uit de gevaarlijke zone komen en de deur voor hen wordt dicht gedaan aan de pin-end boei. Het één en ander wordt wel rechtgezet tijdens de rest van de race want na de start is er geen houden meer aan met de Swan 45: ze is samen met Baraka GP de snelste boot van de Antwerp Race.

Westerschelde toont haar grillen

Het zit de organisatie van de Antwerp Race niet mee dit jaar om een ideale baan uit te stippelen zodat alle klassen kunnen finishen.

De dichtgeslibde Schaar van Valkenisse zorgt voor een extra lange baan. Alle deelnemers moeten via de Bocht van Walsoorden en dat zijn toch dadelijk wat extra mijltjes om af te leggen.

Wedstrijdorganisatie Antwerp Race

Onder normale omstandigheden halen de grote en snelle zeiljachten die in Breskens starten de starters van Terneuzen in aan de de Schaar van de Noord of, bij veel wind, ter hoogte van Hansweert. Dit jaar kunnen de starters van Breskens de extra mijltjes niet goedmaken. Het wedstrijdveld is daardoor enorm uitgestrekt.

Geen gen- of spinnakers voor de winst

Hoewel het grootste deel van de wedstrijd aan de wind gezeild wordt, zit er ter hoogte van de bocht van Walsoorden misschien toch een spinnakerrakje in. Enthousiast worden de kleurige gen- en spinnakers getrokken maar helaas. Na enkele meters merken de zeilers dat het rak niet ruim genoeg is om er veel voordeel van te hebben. Niettemin levert het enkele mooie beelden op.

Er is weinig actie. Er kan bij de zeilmanoeuvres weinig mis gaan.

spinnaker in de knoop

Onderweg komen we de Mandou tegen. Een Saffier die noodgedwongen in de sportboten klasse moet deelnemen. Sebastian weet dat hij nooit kan winnen maar wil daarom het evenement nog niet missen. Kijk dàt noemen we nu eens de juiste spirit!

 

Pechvogel van het jaar

Bob Daems (BEL) van de Con Spirito was (alweer?) de pechvogel van het jaar. Hij mist een boei en kan daarom onder spi maar met tegentij terug om ze alsnog te ronden. Niet opgeven maar wel netjes terugvaren. Knap hoor Bob!

Bob Daems

De grootste critikaster heeft dit jaar gelijk

Eén van de grootste critikasters van de Antwerp Race is de ons allen bekende Bruno Beckers (BEL). Hij vaart zijn X- appeal dit jaar wel netjes naar de overwinning en staat te blinken op het podium (zonder beker weliswaar maar daarover later meer). Bruno’s boot (X102) staat dit jaar ingeschreven met een meetbrief om zonder spinnaker te zeilen en die keuze legt hem geen windeieren (alhoewel die goed van pas hadden gekomen). Bruno wordt eerste in de CR 5 (instapklasse).

Bruno Beckers X-Appeal

Begeleiding- en reddingsschepen hebben het druk

Aan de Schaar Van de Noord is het even weer heel erg druk. Een paar zeeschepen geven luid blazend te kennen dat het kleine pleziervaartgrut uit de weg moet. Alles wordt echter in goede banen geleid door de vlotte samenwerking tussen de Nederlandse en de Belgische zeevaartpolitie die ditmaal zelfs samen in één boot opereren.

We vernemen van Wim Peleman (Hoofd redding en begeleiding RYCB) dat zowel de Belgische en Nederlandse zeevaartpolitie in beide landen rechtsbevoegdheid hebben tijdens de Antwerp Race. Een wereldprimeur!

Wim Peleman

Geen finish voor de rede van Antwerpen

Een triomfantelijke finish voor de Rede van Antwerpen zit er dit jaar niet in. De wedstrijdbaan wordt ingekort op twee plaatsen vanwege te weinig wind.

Even is er nog verwarring omdat zich net op hetzelfde moment twee boten met de naam Saudade op een paar mijl afstand van elkaar onderweg zijn naar Antwerpen maar na een telefoontje is er snel duidelijkheid en wordt de finish voor de starters van Terneuzen verlegd naar boei 99.

Rinus van de Easy Living finisht glansrijk als eerste na gedurende de volledige Huysman Antwerp Race op kop gelegen te hebben. Proficiat Rinus, goed gevaren!

Easy Living

Akkefietje dat grote gevolgen heeft aan de groene tafel

Hans Bouscholte (schipper Boudragon) merkt op dat Baraka GP (foto onder) het Multraship vaartuig met M seinvlag niet gerond heeft. Een protest wordt ingediend en Baraka GP wordt gediskwalificeerd (DSQ) op basis van het overtreden van regel 10.1 van de wedstrijdbepaling. Baraka is echter “not amused”. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Baraka GP

Line Honours voor Samantaga

Philippe Moortgat, medesponsor van de Huysman Antwerp Race zeilt zijn Samantaga (Swan 45) regelrecht naar de overwinning. Hij heeft daarmee niet enkel de Line Honours te pakken maar is ook winnaar in IRC1. Knap werk en een verdiende overwinning. 

 

Prijsuitreiking zonder prijzen

De Antwerp Race zou de Antwerp Race niet zijn zonder een flinke portie amateurisme. Bij het aanvatten van de prijsuitreiking zijn er geen bekers voorhanden.

De voorzitter tracht één en ander nog ludiek op te lossen: prijzen uitreiken op een prijsuitreiking neemt teveel tijd in beslag aldus de voorzitter. Een originele invalshoek ware het niet dat plots, net nadat alle winnaars de revue gepasseerd waren, de dozen met prijzen op het podium werden gehesen. Een filmscenario voor Laurel en Hardy want de prijzen, die lagen nog op het KLYC wedstrijdsecretariaat.

De Antwerp Race is een unieke race en zeer zeker vatbaar voor heel wat verbeterpunten. Niettemin zien we op onze beelden vooral veel gelukkige gezichten. We hebben een hoop leuke video's gedraaid. Deze komen heel binnenkort op uw favoriete zeilroddelgazet ClubRacer. Stay Tuned!

 

 

 

 

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: