Team Motions wint wereldkampioenschap Swan 45

  • Author: Kat
    Date: ma, 18/10/2021 - 11:46
Team Motions

Swan heeft de winnaars gekroond in de vier klassen van de Swan One Design Worlds na een week die gekenmerkt werd door uitdagende omstandigheden. De triomferende eigenaars en bemanningen mogen zich de beste ter wereld noemen na hun strijd om de top van het klassement in St Tropez. In de Swan 45 klasse behield de wereldkampioen van vorig jaar, de Nederlandse Motions, zijn titel. 

Het werd een duel tussen Lennard van Oeveren's Motions en de Argentijn Fernando Chain's From Now On.

"Het is onbeschrijfelijk", zei Van Oeveren na afloop. "We stonden twee punten achter toen we aan deze race begonnen, omdat we het gisteren niet zo goed hebben gedaan. We kwamen op het water met veel hoop. We zeilden onze race zo goed als we konden en eindigden als derde en voor de Argentijnen. We zeilden vlak naast hen, keken naar hen… maar de druk lag eigenlijk bij hen zodra we voorin lagen. Het was echt leuk om de strijd op het water aan te gaan."

Met de steun van de Société Nautique de Saint-Tropez organiseerde Nautor's Swan het jaarlijks slotevent op een iconische locatie. De regatta was volledig gewijd aan de Swan One Design-vloot, op zowel aan-de-windse als benedenwindse banen. Met een proef race op 13 oktober 2021 en vier wedstrijddagen op 14-15-16-17 oktober 2021 werd het een prachtig evenement.

Geweldige gaststad
Saint Tropez is natuurlijk een geweldige gaststad voor de Swan One Design Worlds, met 41 boten uit 18 verschillende landen opgesteld langs de kade in de historische oude haven. Het contrast tussen de historische haven en de hypermoderne ClubSwan-raceboten kon bijna niet groter zijn.

Veel van de schippers en hun bemanningen zijn bekend met deze wateren maar Lennard van Oeveren, de winnaar van vorig jaar in de Swan 45, ziet een groot verschil deze keer. "Dit is bijna perfect," zei hij. "De hele sfeer is fantastisch  en om hier te zijn met alleen maar Swans op een plek als deze, wetende hoe moeilijk de organisatie is - het is de perfecte afsluiting van het seizoen.

"Het is een vreemd gevoel - normaal ben je in deze gesloten gemeenschap, niemand die weet wat er op het water gebeurt. Nu breng je het ook naar het publiek, en we krijgen veel vragen - de belangstelling is echt groot."

Winnen is één ding, maar verdedigen is een andere uitdaging.
Van Oeveren en zijn bemanning hebben een paar dagen de sfeer met een aantal van de andere Swans opgesnoven en van de gelegenheid gebruik gemaakt om te oefenen. Toen de oefendag aanbrak, zei hij dat hij het verschil voelde in de sfeer aan boord. "We wonnen de Gold Cup vorig jaar, dus we hebben iets te verdedigen en dat voel je in de sfeer van het team - dat we al bezig zijn. Winnen is één ding, maar verdedigen is een andere uitdaging."

Die missie is in ieder geval geslaagd.  Proficiat!

 

Team Motions

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: