Wie kent haar nog? Beroemdste zeiljacht ooit wordt in ere hersteld

  • Author: Kat
    Date: di, 19/10/2021 - 11:26
Stars & Stripes

De New York Harbor Sailing Foundation is van plan om Amerika's beroemdste zeiljacht te restaureren. Het zeiljacht werd in juni 2021 naar een werf gesleept zodat haar herstelling kan beginnen. The Stars & Stripes won in 1987 dankzij Dennis Conner de spannendste America’s Cup ooit. Het was tegelijkertijd één van de grootste comebacks in de zeilsportgeschiedenis. 

Het was ook een piekmoment voor de zeilsport. Even werd de zeilsport mainstream. Dennis Conner verscheen op de cover van verschillende glossy magazines (en boven mijn bed). Ronald Reagan nodigde hem uit op het Witte Huis en Conner was op dat moment een wereldster. De Stars & Stripes werd het meest bekende zeiljacht ooit. 

Stars & Stripes, Daniel Foster

Foto: Daniel Forster

Na de befaamde America’s Cup in 1987 veranderde het spel. Nieuw Zeeland schreef de “Deed-of-gift” challenge uit en de organisatie van de America’s Cup besloot om de 12 meter klasse op te doeken. 

De New York Harbor Sailing Foundation vindt nu dat het tijd is om de Stars & Stripes in ere te herstellen zodat haar verhaal kan verteld worden en een nieuwe generatie zeilers kan inspireren. 

Orkaan Irma

De Stars & Stripes zeilde nog een paar keer maar werd uiteindelijk verkocht aan een bedrijf op St Maarten dat “America’s Cup” races organiseerde voor cruiseschip passagiers. In 2017 zonk de Stars & Stripes tijdens orkaan Irma.

De missie is nu om het beroemde zeiljacht in ere te herstellen. Dit zou vooral moeten gebeuren door middel van giften. Het doel is om $ 950 000 op te halen om het schip terug drijvende te krijgen. Het plan om de Stars & Stripes te redden werd onder andere bedacht door Bill Trenkle, een oorspronkelijk bemanningslid. 

Stars & Stripes

Toekomst

De doelstelling is om de Stars & Stripes opnieuw te laten zeilen maar niet te racen. Haar geschiedenis is reeds geschreven en opnieuw racen zou alleen maar afbreuk doen aan haar reputatie. Niettemin is het niet de bedoeling dat ze in één of andere museumloods staat te verstoffen. Ze moet een echte zeilboot blijven zodat ze haar verhaal kan vertellen en zo jonge zeilers kan inspireren. 

De ambitie is om haar jaarlijks vijf jachtclubs te laten bezoeken gedurende een driedaags festival op het land en op het water. Als ze niet op toer is zal ze in haar thuishaven, New York, liggen waar liefhebbers met haar rond het Vrijheidsbeeld kunnen zeilen. 

Een mooi project of vergane glorie? Wat denken jullie? 

Bron: https://americasmostfamousyacht.com/

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: