Rolex Middle Sea Race records sneuvelen

Comanche, Rolex Middle Sea Race

Een indrukwekkende internationale vloot van 114 jachten is op zaterdag 23 oktober vertrokken vanuit Grand Harbour, Valletta en begonnen aan de 42e editie van de beroemde Rolex Middle Sea Race. De aanwezigheid van een aantal geavanceerde monohulls en multihulls, en de sterke wind voorspellingen beloven een boeiende race naar de eindzege en één van de meest spannende in de recente geschiedenis. Het huidige record staat op 47 uur, 55 minuten en drie seconden, werd gevestigd in 2007 en is ondertussen verbroken. 

Het begeerde doel voor het overgrote deel van de vloot is de overall overwinning op gecorrigeerde tijd. De race is een 606 zeemijl (975 kilometer) durende wedstrijd met een uitdagende baan. Hoewel het overgrote deel van de bemanningen bestaat uit amateurzeilers doen er ook een aantal professionele bemanningen mee.

Nederlanders en Belgen
Twee Belgische en vier Nederlandse boten nemen deel aan de race: Asap 2 IRC 3 (BEL), Blackfish IRC 4 (BEL), Encounter ORC 4 (NL), Hypr IRC 1 (NL), Malemok IRC 5 (NL), Siveren Swaen ORC 4 (NL). 

Snelle passage naar Sicilië en uitbarsting Etna
Na de spectaculaire start zaterdag in Grand Harbour, Valletta, maakte de vloot snel werk van de passage noordwaarts naar Sicilië. Een triumviraat van multihulls - Maserati (ITA), Mana (ITA) en Argo (USA) - samen met een trio van monohulls - Skorpios (ESP), Comanche (CAY) en Rambler (USA) - ging als een trein die niet te stoppen was. Waterlijnlengte, kolossaal zeiloppervlak en zeer bekwame bemanningen in combinatie met een gestage oostelijke wind tijdens de vaak verraderlijke route naar de Straat van Messina, zorgde voor mooie taferelen. Zelfs de Etna leek er nota van te nemen en koos er gisteren voor om uit te barsten, waardoor een pluim van as en rook de Siciliaanse hemel binnenstroomde. Het luchtverkeer kwam tot stilstand. De wedstrijdjachten hadden nauwelijks tijd om de bijshow op te merken.    

Mario Debono meldde zich vanochtend vanaf het Maltese jacht Janissah (MLT) en vatte de ervaring van velen samen: "Afgelopen nacht werden we getroffen door aanhoudende winden van 40 knopen. De zeeën waren ook behoorlijk ruw. We zijn nu in de Straat van Messina, met heel weinig wind. De bemanning is in ieder geval goed gevoed!"

Dave Pritchard van Escapado (GBR) merkte op: "Een winderige nacht, met grootzeil in de Straat. We zijn net de landtong gepasseerd om te ontsnappen en het is een beetje lastig. De bemanning houdt de diepte goed in de gaten. Nu gaan we naar Stromboli!"

Ondertussen vond de double-hander Ludovic Gérard, op Solenn voor Pure Ocean (FRA), tijd om advies te geven: "Alles goed aan boord, we zijn nu op weg naar Stromboli. Er is een wedstrijd tussen de JPK 1080's en de 1030's. We zitten altijd zo dicht bij elkaar! De wind is nu een sterke oostelijke, en we staan te popelen om Stromboli te ronden en onze spinnaker te zetten."   

De afgelopen jaren hebben de bemanningen de lichte wind in het nauwe kanaal vervloekt omdat die hen ophield. Dit jaar zorgden de bergketens die het schiereiland Calabrië domineren, aan de teen van het Italiaanse vasteland, voor wat respijt om de jachten te beschermen tegen de krachtige oostenwind. Diezelfde bergen trechteren echter de wind boven en onder de zeestraat. In het noorden hebben de winden van Stromboli tot Favignana de hele zondag meer dan 40 knopen gehaald.   

Eerste finisher multihull verbreekt vorig record
Jason Carroll's MOD70 Argo (USA) kwam op zondag 24 oktober om 20:39:28 CEST over de finishlijn van de 2021 Rolex Middle Sea Race en veroverde zo de Multihull Line Honours met een verstreken tijd van 33 uur 29 minuten 28 seconden.

Argo heeft zowel het bestaande record voor multihulls van 56 uur 31 minuten 31 seconden, dat in 2020 werd gevestigd door Giovanni Soldini's Maserati Multi70, verpulverd, als het absolute race record van 47 uur 55 minuten 3 seconden, dat in 2007 werd gevestigd door George David's 27.5m/90ft Rambler.

Argo bemanning: Jason Carroll, Weston Barlow, Chad Corning, Peter Cumming, Thierry Fouchier, Charlie Ogletree, Alister Richardson, Brian Thompson.

Eerste finisher monohull en opnieuw record verbroken
Vanmorgen, maandag 25 oktober, is de VPLP/Verdier ontworpen 30,48 meter/100 voet race maxi, Comanche (CAY), geschipperd door Mitch Booth, over de finishlijn van de 2021 Rolex Middle Sea Race gegaan om 04:27:50 CEST.  De monohull pakte zo de Monohull Line Honours met een tijd van 40 uur 17 minuten 50 seconden.   

Hiermee heeft de Comanche het vorige Monohull-race record verbroken, door er 7 uur 37 minuten 8 seconden af te halen. Het vorige record stond op naam van George David's 27,5m/90ft Rambler in 2007 (47 uur 55 minuten 3 seconden).  

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: