Verrassende wending tijdens NK Sprint Regenbogen

NK Sprint Regenbogen

Afgelopen weekend (23 & 24 oktober) organiseerde de KWVL (Koninklijke Watersport-Vereeniging ‘Loosdrecht’) onder auspiciën van de Klasse organisatie van de Regenbogen het Nederlands kampioenschap Sprint voor de Regenbogen.

Sprintkampioenschap wil zeggen dat de wedstrijden gevaren worden over korte (sprint) banen. Zaterdag en zondagmorgen werd in twee groepen 15 wedstrijden van ongeveer 15 minuten gevaren om uit te maken welke 8 boten zondagmiddag de finalewedstrijden zouden gaan varen. In deze voorrondes werd het normale puntensysteem gehanteerd met een aftrek van 1 race. De finale races werden zondagmiddag over drie wedstrijden gevaren met een afvalsysteem

Van 14 inschrijvingen meldden zich zaterdagmorgen 13 deelnemers bij de wedstrijdtafel. Het weer zag er niet veelbelovend uit. Het was koud en de wind liet het afweten. Pas een half uur na de geplande starttijd stond er, met 5 knopen, genoeg wind om te starten. De zuidzuidwesten wind trok verder aan tot 6 knopen. Dat gaf wedstrijdleider Sander Jorissen de kans om de beide groepen toch ieder 11 wedstrijden te laten varen. Op zondag werden de deelnemers en de organisatie verrast door de zon en een mooie wind van 8 knopen, die gedurende dag verder aan zou trekken naar 9 knopen. Na het eerste startsein om 10 uur werd op zondagmorgen, door iedere groep, nog 4 wedstrijden in de voorrondes gevaren en na de lunch de finales.

Tijdens de lunch, aan de wal, werden de deelmeers gebriefd over de regelementen van de afvalrace waarbij juryboten de wedstrijdboten van zeer nabij volgden. De finale werd gevaren over drie races. Na eerste race, de kwartfinale, zouden de twee laatste boten afvallen. Na de tweede race, de halve finale, vielen wederom de twee laatste twee boten af. Zodat in de finale de vier beste boten zouden uitmaken wie met de eer ging strijken. Op grond van het klassement van de voorrondes was Mark Neeleman de gedoodverfde eerste sprintkampioen.

Om 13.30 klonk het startschot voor de kwartfinale. Begeleid door een armada van sloepen en andere boten werden de verrichtingen van de deelnemers gevolgd.

De kwartfinale verliep zonder problemen en werd gewonnen door Mark Drontmann gevolgd door Mark Neeleman en Henk Bergsma. Drontmann gaf dus duidelijk blijk van zijn ambities. Maar bij de start van de halve finale, ging het helemaal mis voor hem. Hij ging te vroeg over de startlijn en werd daardoor gediskwalificeerd. Een illusie ging in rook op. De halve finale werd gewonnen door Mark Neeleman

Verrassende wending
Mark Neeleman, Henk Bergsma, Hans van Drunen en Robert-Jan Beck maakten in de finale uit wie de eerste sprintkampioen in de Regenbogen zou worden. Mark Neeleman ging als eerste om de boven-boei. Bijna iedereen was ervan overtuigd dat hij de voorsprong niet meer uit handen zou geven. Maar zoals altijd zat het venijn in de staart. Hans van Drunen kon de wind blijkbaar het beste lezen van allemaal. Hij rondde als laatste de boven-boei maar gijpte vroeg in het voordewindse rak. Dat begreep eigenlijk niemand, maar hij pakte hierdoor een vlaag waardoor hij zijn achterstand niet alleen inliep, maar ook een, door niemand meer in te halen, voorsprong opbouwde. Hij werd de verrassende maar terechte winnaar en daarmee eerste sprintkampioen in de Regenbogen. Mark Neeleman werd tweede en KWVL-voorzitter Henk Bergsma derde. De familie Beck kwam als vierde en laatste in de finale over de finish.

Uitslag:

  • 1. Hans van Drunen - Steyn van Driessel - Bart La Grou
  • 2. Mark Neeleman - Gerard van der Krogt -Thierry van Vierssen
  • 3. Henk Bergsma - Willem Nico Potman - Henk Kraan
  • 4. Robert-Jan Beck - Max Beck- Pim Beck

Tekst: Seph Jacob

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: