Alex Thomson stapt uit racewereld

Alex Thomson

Alex Thomson stapt uit racewereld en richt zich op de volgende generatie zeilers. De Britse zeiler Alex Thomson heeft ook aangekondigd dat hij niet als schipper zal deelnemen aan de Vendee Globe van 2024, de solo non-stop race rond de wereld.

Hij sluit echter niet uit dat hij in 2028 weer zal deelnemen aan de race. Thomson heeft 19 jaar meegedaan in het IMOCA-circuit, waaronder vijf opeenvolgende Vendée Globe's met twee podiumplaatsen en talrijke wereldrecords.

"Ik heb het voorrecht gehad om al bijna 20 jaar met IMOCA 60's te racen. Ik hou van de sport, maar ik ben nu klaar om meer tijd aan land door te brengen, met mijn jonge gezin. Mijn vrouw Kate heeft de afgelopen 10 jaar in haar eentje onze kinderen opgevoed terwijl ik mijn droom nastreefde. Nu wil ik Kate steunen en haar dezelfde kans geven die ze mij heeft gegeven. Dit betekent niet dat ik met pensioen ga, ik verander alleen mijn rol: ik breng het grootste deel van mijn tijd niet meer op zee door, maar meer aan land".

Thomson en zijn team 5 West Ltd blijven bij elkaar. "Het doel is altijd geweest om de Vendée Globe te winnen, wat voor mij de zwaarste sportieve uitdaging blijft die er vandaag de dag nog in de wereld is, en dat hebben we nog niet bereikt. Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk, met een nieuwe schipper, en wij zullen hem of haar alle hulpmiddelen, kennis, ervaring en omgeving bieden om te winnen."

"Naast het feit dat ik schipper ben, heb ik altijd geloofd dat het mijn rol is om een ambassadeur voor onze sport te zijn, door het verhaal aan een internationaal publiek te vertellen. In de afgelopen 20 jaar hebben we naar alle uithoeken van de wereld gezeild, van Rusland tot Mexico, Canada, Australië en Taiwan en zelfs de Yangtze rivier op naar Shanghai, China! Er is een enorme wereldwijde fanbase die de Vendée Globe volgt en ervan houdt. Ik wil de sport blijven promoten, het verhaal vertellen en mijn kennis en ervaring delen, maar met een focus op de volgende generatie," zei Thomson.

Offshore zeilsport veranderde aanzienlijk in 20 jaar
In de 20 jaar dat Thomson voor het eerst in de IMOCA 60-scene verscheen, is de offshore zeilsport aanzienlijk veranderd: de jachten zijn enorm geëvolueerd en verlegden de grenzen van technologie en innovatie op een manier die vergelijkbaar is met de Formule 1. Thomson en zijn team zijn meegegroeid met de sport, zowel op als naast het water. Het team van Thomson trok niet alleen een wereldwijd publiek met prijswinnende stunts als de "Mastwalk" en de "Skywalk", maar heeft de afgelopen 10 jaar ook enkele van de meest baanbrekende IMOCA's 60 geproduceerd.

Technisch directeur Ross Daniel, die al 20 jaar met Thomson samenwerkt, zegt: "Na acht racecampagnes rond de wereld hebben we enorm veel geleerd. We hebben een aantal van de meest innovatieve boten binnen de klasse ontworpen en gebouwd en onze boot van 2016 werd gezien als de referentieboot van zijn generatie. We gaan door met het gebruiken van onze ervaring in het ontwerpen en bouwen van boten en het runnen van succesvolle campagnes en ik kijk uit naar de volgende campagne die leidt naar de Vendée Globe in 2024."

Terugkijkend op zijn racecarrière zei Thomson: "Uiteraard zou niets van wat we hebben bereikt mogelijk zijn geweest zonder onze partners, en ik ben HUGO BOSS eeuwig dankbaar voor de steun en loyaliteit die ze me hebben getoond. Samen hebben we 18 jaar lang mensen over de hele wereld geïnspireerd en betrokken en zijn we een toonaangevend merk geworden binnen de zeilsport. Ik ben zo dankbaar dat ik zo nauw heb mogen samenwerken met het team van HUGO BOSS, en heb mogen werken met zoveel creatieve en inspirerende mensen, van wie velen levenslange vrienden zullen blijven."

Nieuw perspectief dankzij Nokia Bell Lab
Vier jaar geleden kreeg Thomson ook een nieuwe technologiepartner Nokia Bell Labs. Zij richtten hun aandacht op de prestaties van de boot en Thomson zelf. In de laatste Vendée Globe-campagne, "The Hub", bracht een online dashboard live prestatiegegevens naar kijkers terwijl Thomson zeilen verwisselde, reparaties uitvoerde, eten kookte en sliep. Het platform gaf fans een nieuw perspectief en liet zien hoe het leven aan boord er echt uitziet. "Met Nokia Bell Labs aan onze zijde hebben we zoveel geleerd over hoe we het beste uit de boot en mijzelf kunnen halen, en we hebben nog maar net de oppervlakte bereikt van wat mogelijk is," zei Thomson.

"Ik wil iedereen die tot nu toe aan de reis heeft deelgenomen enorm bedanken. Aan mijn team in heden en verleden, dank voor de inzet en het vertrouwen dat jullie in mij hebben getoond. Al onze partners en leveranciers voor al jullie steun, en natuurlijk aan onze trouwe fans. De grootste dank gaat natuurlijk naar mijn vrouw Kate, voor het aan mijn zijde staan bij elke stap op deze weg", aldus Thomson.

Wij wensen Alex Thomson veel succes met zijn verdere carrière en zullen hem missen. 

Bron: alexthomsonracing.com

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: