Exclusief wereldkampioenschap ORC in 2022: IRC, RORC en UNCL bestuur geschokt en teleurgesteld

IRC ORC wereldkampionschap zeilen

Het voltallig IRC bestuur, de RORC en UNCL zijn geschokt en teleurgesteld. Toen ze deze week de wedstrijdaankondiging (Notice of Race) lazen voor een exclusief ORC wereldkampioenschap in Porto Cervo (ITA) in 2022 bleek dat het wereldkampioenschap een louter ORC aangelegenheid was. Het IRC bestuur, de RORC en UNCL was namelijk met het ORC overeengekomen om een gezamenlijk IRC/ORC evenement te houden. Dat is nu eenzijdig geannuleerd.

Michael Boyd, de IRC bestuursvoorzitter vertelt ons:

“Dit was een totaal onverwachte unilaterale beslissing op een moment dat we dachten dat de onderhandelingen over een gecombineerd scoresysteem werden voortgezet.”

“Het lijkt erop dat de ORC onze gedeelde belofte om gezamenlijke wereldkampioenschappen te houden, gedaan op de jaarlijkse vergadering van de World Sailing in Barcelona in 2016, niet wil nakomen. We hopen dat dit niet waar is en we blijven openstaan voor een constructieve dialoog.”

“Deze actie heeft de basis van vertrouwen en respect, die essentieel is voor vooruitgang, beschadigd. Als we niet opnieuw in gesprek kunnen komen, moeten we onze opties overwegen om ons recht uit te oefenen om aparte IRC-wereldkampioenschappen te houden om de rechten te behouden van zeilers die ons ratingsysteem gebruiken om internationaal op het hoogste niveau te concurreren.”

Een gemengd IRC/ORC wereldkampioenschap zoals we in 2018 in Nederland hebben meegemaakt staat dus duidelijk op omvallen.

De eerdere aankondiging klopt dus niet.

Foto IRC/ORC wereldkampionschap zeilen in 2018.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: