EK Laser van 4 tot 9 oktober in Varna Bulgarije

EK Laser

Ook dit najaar kent de zeilsport weer een aantal grote toernooien. Over een maand start het WK Laser in Barcelona en vanaf vandaag tot en met 9 oktober het EK Laser 2021 in Varna Bulgarije. Voor de sporters die zich niet geplaatst hebben voor de Olympische Spelen, is dit hét moment om te beginnen met het verschil te maken op weg naar Parijs 2024. Voor alle duidelijkheid, Parijs 2024 wordt gezeild in Marseille. 

Twee Team Allianz vrouwen
Bij de vrouwen is het Nederlandse Team Allianz goed vertegenwoordigd met Maxime Jonker en Mirthe Akkerman. Respectievelijk de nummers 2 en 10 van het laatst gezeilde WK in 2020 in Melbourne. De twee aanwezige Nederlandse vrouwen worden in Varna begeleid door coach Ben Koppelaar. 

Marit Bouwmeester, goed voor drie olympische medailles, verschijnt nog niet aan de start. Bouwmeester is overigens niet de enige olympische deelnemer die verstek laat gaan op dit EK.

Zeven Team Allianz mannen

Bij de mannen zien we zeven Team Allianz zeilers. De vier senioren zijn; Duko Bos, Niels Broekhuizen, Erik Voets en Marnix Bos. De drie junioren zijn; Thomas van Ofwegen, Willem Wiersema en Teun Binkhorst. Deze groep mannen worden in Varna begeleid door coach Rodie van Mackelenbergh. 

Paul Hameeteman slaat dit toernooi over nadat de Zeeuw in augustus het Jeugd WK U19 heeft gewonnen in Gdynia, Polen. Hameeteman haakt over een maand weer aan op het WK Laser in Barcelona van 4 tot 10 november 2021. 

Nieuwe naam: ILCA 6 en ILCA 7

De Laser standaard voor de mannen en de Laser radial bij de vrouwen hebben beide een nieuwe naam. Tegenwoordig heten ze: ILCA 6 en ILCA 7. De zes en zeven staan voor het zeiloppervlak, 7 m2 voor de mannen en 6m2 voor de vrouwen. De ILCA is niet meer de zeer strikte eenheidsklasse zoals we die kenden. De regels zijn aangepast waardoor er meer botenbouwers zijn toegelaten. De ILCA is echter nog steeds een strikte eenheidsklasse die vanwege de eenvoud en geringe afschrijving zeer toegankelijk. 

Daardoor is deze boot nog steeds de meest wijdverspreide en bestverkochte in de wereld. En om die reden nog steeds olympisch. Logisch gevolg is dat de competitie sterk is, de concurrentie groot is, net zoals het aantal deelnemers.

Eigen niveau blijven halen

Coach Rodie van Mackelenbergh van de mannen geeft de volgende voorbeschouwing: “Het is weer een groot Nederlands team met negen zeilers, zeven mannen en twee vrouwen. Iedereen is er goed klaar voor. We zijn nog nooit in Varna geweest, maar het lijkt ons na een paar dagen trainen mooi zeilen. Het veld is, zoals altijd in de ILCA, mooi, sterk en groot met 120 boten bij de mannen en 80 bij de vrouwen. Dat wordt een mooie strijd. Doelstelling is dat onze zeilers hun eigen niveau moeten blijven halen in deze grote en drukke velden met een hoog niveau waarin je heel weinig ruimte krijgt. Kortom normaal prestatie gedrag blijven vertonen. Dat is toch wel het lastigste omdat iedereen heel hard gaat en de ruimtes zeer klein zijn. Doel is wel goldfleet voor het hele team, met mooie uitschieters daarin.” 

Format: twee schrapresultaten mogelijk

Varna is een havenstad in Bulgarije met circa 350.000 inwoners, gelegen aan de Zwarte Zee. In het totaal komen tijdens dit EK meer dan 200 zeilers in actie uit bijna 40 landen, waaronder 80 vrouwen en zo een 120 mannen.   

Dit kampioenschap was oorspronkelijk gepland in mei 2021, enkele maanden voor de uitgestelde Olympische Spelen maar werd door Covid-19 maatregelen uiteindelijk verplaatst naar oktober. 

Tijdens het EK Laser (en later ook het WK) staan 12 wedstrijden op de planning als het weer het toelaat. Twee races per dag, gedurende zes dagen. Er is in de ILCA geen medalrace als gevolg van de typische ILCA klasse regels voor EK’s en WK’s. Dus ook op de laatste dag staan er twee races op het programma. Als gevolg van de grote velden worden de deelnemers in meerdere gelijkwaardige vloten ingedeeld voor de kwalificaties. Na drie dagen gaat dat in de finales over in de gold-, silver- en soms ook brons fleet.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: