Tanguy Bouroullec winnaar eerste etappe van de 23e editie van de Mini Transat EuroChef

Winnaar Mini Transat

Op maandag 4 oktober om 17.42 uur zeilde Tanguy Bouroullec als eerste over de finish van de eerste etappe van de 23e editie van de Mini Transat EuroChef in de Protoklasse. De schipper van Tollec MP / Pogo won na een waanzinnige race waarin de vier leiders na de Golf van Biskaje als eersten uitliepen op de vloot. 

Jij wint deze eerste etappe. Hoe voel je je?
"Als je van een Mini Transat-podium komt, weet je niet echt wat er op zee is gebeurd. Op het land weet je altijd veel meer dan wij! Voor mij was het duidelijk een verrassing om Fabio (Muzzolini) vanmorgen op de AIS te zien verschijnen. Ik dacht zelfs dat mijn systeem het verknalde omdat ik de dag ervoor 40 mijl voor was. We hebben wat gepraat over de marifoon. Ik begreep dat hij de hele nacht sneller had gevaren dan ik dankzij een betere hoek. Ik was bang dat Pierre Le Roy bij hem zou zijn, maar toen ik over de finish kwam merkte ik al snel dat ik de eerste was, dus het is cool. "

Dit is je tweede podium op een Mini Transat-etappe (3 e in etappe 1 in 2019), maar je eerste overwinning. Hiermee kun je je doel om te winnen in deze 23ste editie behouden.
" Ja. Ik ben heel blij, vooral omdat het een behoorlijk ingewikkelde etappe was. We zijn slechts met vier Kaap Finisterre gepasseerd. Ik wist dat een grote meerderheid van de vloot onderdak had gezocht vanwege de weersomstandigheden. Het gaf me een raar gevoel om dit soort nieuws te horen. Ik haalde mijn kaarten tevoorschijn om te zien waar ze waren gebleven. Qua weer was het eigenlijk een ingewikkelde race. Ik kan niet wachten om de mapping te zien om alles te begrijpen. Ik had geen idee waar Fabio vandaan kwam! We hadden complexe condities, een front in het midden… het was moeilijk om te weten waar we stonden ten opzichte van dat alles. "

Je lijkt nog uitgerust aan te komen…
"Uitgerust? Nee, dat komt omdat er vlak voor de aankomst een bui was die me wakker maakte! (Lacht)  De boot deed het goed. Ik heb geen averij geleden. Zoals ik al eerder zei, deze eerste etappe was ingewikkeld qua weer, maar het was toch leuk, vooral de laatste dagen. Vlak voor Madeira hadden we redelijk vlakke zeeën. Het ging heel snel. We haalden een goede tijd en we deden het goed. Vooral de afslag vanuit de Golf van Biskaje was bepalend "

Het verlaten van de Golf was in feite, zoals aangekondigd, een belangrijk onderdeel van de race.
" Op zijn zachtst gezegd! Het was ingewikkeld! In het front, tijdens de tweede nacht, had ik nog steeds 36 knopen wind! In een Mini met zoveel wind, tegen de wind in, dat is niet grappig. Daarna heb ik een beetje geknoeid. We wisten dat het verlaten van de Golf een bepalende factor zou worden, maar we hadden niet verwacht dat de deur vlak achter ons dicht zou gaan. Daar hadden we geluk mee. Zeker is dat het voor het algemeen klassement in Proto dit een gat heeft geslagen. "

Een gat op de rest van de vloot natuurlijk, maar de wedstrijd blijft heel spannend. 
“Het belooft een mooie tweede etappe! De wedstrijd blijft open. Een uur is niets en Irina (Gracheva) ligt ook niet ver achter! "

 

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: