VUR Medemblik Regatta 2021 – verslag vanuit de kuip van Rosetta

VUR Medemblik Regatta

Afgelopen weekend heeft Rosetta de VUR Medemblik Regatta gevaren in ORC1/2/3. Voor ons de traditionele afsluiter van het zomerseizoen waarna we het winterseizoen openen met de eerste IJspegel Trophy races op 17 oktober vanuit Scheveningen. De VUR regatta’s zijn aangemerkt als hoofdevenement vandaar dat ze drie dagen duren (vrijdag t/m zondag) met 9 geplande up/down wedstrijden en altijd een gezellige feestmiddag/avond op zaterdag.

Dit jaar keken we enorm uit naar dit evenement omdat we de laatste jaren weinig gevaren hebben vanwege de Covid beperkingen. De beschikbare tijd is echter wel benut om de boot verder op snelheid en hoogte te optimaliseren. Het onderwaterschip is na 15 jaar opnieuw onder handen genomen door Van Vuuren Performance Sailing en het Genua trim systeem is vergaand geoptimaliseerd. Een 2e reden om naar de VUR uit te kijken is het deelnemersveld, dit is van hoog (soms zelfs wereld top) niveau. Een paar krenten uit de pap: Jack Rabbit – 2 jaar achter elkaar 1e in de eenheidsklasse J-109 tijdens Cowes week en 2 keer de beste boot in de hele Black fleet met 5 paaltjes en een 3e plek! Flying Dolphin – 10e WK ORCi 2019 (50 deelnemers) en 7e WK ORCi 2021 (62 deelnemers). Extra Djinn – Winnaar Competitie 2019 en IJspegeltrophy. Etc etc.

Wij willen eerst graag de wedstrijdorganisatie bedanken voor afgelopen 3 dagen. Het zeilen stond voorop en de banen lagen er mooi in. Regelmatig een vervangend merkteken om de wind draaiingen te compenseren. Als het een tijd windstil is dan wachten we totdat de wind weer aantrekt, dan zijn we maar wat later in de haven. Er zijn 9 wedstrijden gevaren met 3 up/down rondes onder verschillende windsterktes, veel wind (high), heel weinig (light) en gemiddelde (medium). Veel windomstandigheden zijn voorbij gekomen deze 3 dagen, hoe gaaf is dat?! Bijkomende complexiteit was dat er ook nog een veld J70’s, Laser SB20 en Maxfun25 vanaf hetzelfde startschip in hetzelfde vaargebied gestart werden. De velden voeren allemaal door elkaar heen maar wij hebben in ieder geval geen onvertogen woord gehoord.

Het team was niet helemaal op orde dus we hadden in totaal over de 3 dagen 5 opstappers. Behelpen dus ;-) Het gaat dan o.a. om Erik van Vuuren, Lars van Stekelenburg, Stan Schouten en Bas Sijtsma. De knipoog is niet voor niets want het gaat hier om absolute zeiltalenten (we hadden ineens ook 3 zeilmakers van Hagoort aan

boord). Het was wel voor het eerst dat we met dit team samen varen op de Rosetta en een Ker46, 49ér of VOR65 is toch iets anders dan een Dehler 36SQ.

Rosetta

Dag 1: Er staat met 24 tot 32 knts (6 tot 7 Bft) veel wind en door omstandigheden zijn we deze vrijdag met 6 crew members, we missen dus zeker 200 kg in de hike. Vandaar dat we op safe spelen en net als een aantal andere concurrenten een rif zetten. Dit is voor mij de 2e keer in 11 jaar dat we tijdens een up/down wedstrijd met rif varen.

1e start goed: met snelheid precies op tijd over de lijn en vrije wind. We hebben helaas de snelheid niet op orde in deze configuratie en met name downwind heb je veel nadeel van het rif. We hebben wel 3 rakken de spinnaker erop gezet maar dat doet iedere deelnemer in dit veld. Resultaat 7e plaats van de 13. Was wel lekker om weer eens 3 ronden te knallen in plaats van de tegenwoordig gebruikelijke 2 rondjes. De Rabbit was helemaal los en zat ruim 3 minuten voor de Dolphin die 2e werd.

2e start: zie start 1. Het gaat helaas mis als we zien dat een stuk pees van de guneu uit de tuffluf komt. Terwijl we dit proberen schiet de hele pees los uit de tuffluf en komt de genua vast te zitten om de 2e zaling. Voor de wind varen en een paar keer gijpen en hielp niet. We willen bijna iemand de mast in hijsen als de genua los schiet (dit alles bij 25 + knts wind). Met man en macht proberen we de vlieger binnen te halen en. . . de genua gaat om de voorstag met veel geweld. Uiteindelijk lukt het om het zeil te bergen maar is wel al ca 10 minuten downwind verstreken. We controleren de genua en gelukkig geen schade. We willen hijsen om de wedstrijd te vervolgen blijkt de feeder verbogen te zijn en zit de pees muurvast. Er zit niets anders op dan ons terugtrekken uit wedstrijd nummer 2.

Mastjob

3e start: maken we niet mee want na intern overleg hebben we besloten om eerst te kijken of er schade is aan de mast of de voorstag. De feeder was inmiddels wel gerepareerd. Terug naar de haven dus en controleren op eventuele schade aan zeil, zaling en tuffluf. Gelukkig is alles heel en kunnen we morgen weer aan de bak.

Dag 2: Een stuk rustiger dan dag 1, de wind was 9 tot 15 knts en het was perfect zeilweer met een zonnetje erbij. Vandaag zijn we met 7 en we hebben er zin in.

4e start (high) goed (kan al verklappen dat alle starts eigenlijk goed gingen): We zien dat we hoger varen dan de boot boven ons en we kunnen de Rosetta erboven trekken. De rest van de race verliep volgens het boekje en we worden 2e met slechts 9 seconden verschil tov de Rabbit en ruim een minuut voor de Majic (3e) en Dolphin (4e).

5e start (high): Ook hier loopt het lekker. Af en toe hebben we een kleine fuckup maar die wordt ook meteen opgelost. Ook hier worden we 2e achter de Rabbit met 10 seconden verschil en bijna een minuut voor de Joule (3e) en de Dolphin (4e).

Rosetta

6e start (medium): Deze race zijn de Rabbit en de Dolphin los en worden wij 3e met de Aligator (JPK960) op onze hielen. Met deze resultaten sluiten we de wedstrijddag goed af met een nabespreking waar de puntjes op de i worden gezet en de aanpak voor de volgende dag wordt bepaald. Vanaf morgen hebben we een speed cockpit en een tactical unit J

Feestavond: Was weer lekker en gezellig. Eerst een borrel voor het eten en vervolgens muziek. Gaaf om iedereen weer te spreken.

Dag 3: Nu wordt het spannend want na 6 wedstrijden mag je het slechtste resultaat aftrekken (onze DNS race 3) en na 9 wedstrijden nogmaals (onze DNS start 2). Het is voor een podiumplek dus gunstig voor ons als we vandaag 3 wedstrijden finishen. Onze concurrenten voor de 3e plaats overal zijn de Djinn en de Aligator. Er is niet veel wind voorspeld dus de boot wordt geconfigureerd op light o.a voorzeil, verstaging, zeillaten en schoten. We zijn vandaag met 8 crewmembers de eigenaar Radboud is gisteravond ook aangesloten nadat hij terugkwam van een bijscholingscursus in Griekenland.

7e start (light): Weer lekker weg bij de start maar de Rabbit was aan de horizon vertrokken en de Dolphin ook ver voor. We eindigen op de 3e plaats maar hebben wel een gat gedicht naar de Djinn (2 punten) en de Aligator (6 punten) alleen de Djinn ligt nog 2 punten voor ons voor de 3e plek overall.

De wind zakt er nu helemaal uit en we moeten lang wachten voor de volgende start. De kans dat hierna nog 2 wedstrijden gestart worden om tot de benodigde 9 te komen wordt steeds kleiner. Na ruim 1,5 uur wachten komt er een briesje en we besluiten de zeilen te hijsen en een beetje te trainen en dat ging best lekker. Mogelijk ook om de wedstrijdorganisatie te overtuigen om zo snel mogelijk de race te starten. De wedstrijdorganisatie is echter ook niet gek en wacht tot de windrichting enigszins stabiel is. Uiteindelijk na ruim 2 uur wordt de startprocedure ingezet. We hebben ondertussen berekent dat we ook nog 3e overall kunnen worden als er geen 3e race komt en we dus geen 2e aftrekwedstrijd hebben. Dan moeten we 2 punten pakken op de Djinn.

8e start (light): De Djinn is net als ons goed gestart en we liggen in het 1e aandewindse rak heel lang zij aan zij. Wij kunnen niet overstag en er voorlangs en als we ‘duiken’ om achterlangs te gaan dan gaan zij ook meteen en hebben ze ons in de vuile wind. Het is gunstig voor de Djinn om ons ‘weg te brengen’ zodat we een lage uitslag hebben. Wij hebben immers onze 2 aftrekwedstrijden al gebruikt (de NicBolWK2018 truc). Het wordt dus echt van levensbelang om sneller te zijn en er na de overstag voor langs te gaan. Dat lukt met maximale concentratie en inspanning en we tacken voorlangs. Het blijkt dat we in deze hoek een gunstige shift hebben gehad want we liggen ver voor op de rechtse-groep met oa de Rabbit en de Dolphin. De Joule ligt van de linkse groep het gunstigst en gaan we niet meer inhalen De rest van de race blijven de Djinn en Rosetta dicht bij elkaar. De laatste downwind ligt de Djinn voor maar we lopen in. De Djinn mag op rating ca 5 sec per uur langzamer zijn dan de Rosetta dus we moeten ervoor eindigen. Door een tactische move vlak voor de finish waarbij wij voorrang hebben moeten ze achterlangs reachen en finisht de Djinn 10 seconden achter ons. Voor het overall klassement zijn we 1 plek ingelopen en zijn we 4e met 1 punt achter de Djinn. Wij willen dus graag nog een wedstrijd varen maar het is al bijna 15:00 wat gaat het comité doen. Allemaal relaxed naar de haven en op tijd en een vroege prijsuitreiking of . . . nog een potje. Je raadt het al: er komt nog een race 9 met weer 3 rondjes. Als we deze finishen hebben we de 2e aftrek en dat is bijna een garantie voor de 3e overall

9e start (medium): De wind is lekker aangetrokken en halverwege de race weten we via een vuile wind /gijp duel de 2e plaats in het veld over te nemen van de Dolphin. We worden 2e ! één minuut achter de Rabbit (zucht) maar ook één minuut voor de Dolphin.

winnaars

Resultaat: Fantastische 3 zeildagen gehad met een hoop lol, een mooie feestavond maar ook een berg focus. Veel geleerd en nog meer te leren. Jack Rabbit: Bravo wat een performance (alweer), van jullie leren we dat er nog zoveel meer in zit. Flying Dolphin: well done met de 2e plaats. Alle andere concurrenten bedankt voor de mooie competitie op het water en de gezelligheid op de kant. Nogmaals organisatie TOP gedaan enne mederacers . . Kom toch IJspegelen !

Met sportieve zeilgroet,

Rosetta Sailing Team

Tekst: Mark Huizinga

Foto's: Laurens Morel

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: