Jonas Gerckens geblesseerd 1 maand voor de Transat Jacques Vabre

Volvo 164 class40

De Belgische schipper Jonas Gerckens heeft een gebroken rib opgelopen tijdens een zware trainingssessie (25 tot 30 knopen wind) op de VOLVO 164 ter voorbereiding van de Transat Jacques Vabre.

"Bij het afsurfen van een grote breker botste de boot op een golf voor ons, waardoor de snelheid terugliep van 25 naar 4 knopen. De impact was extreem hard! Na de afdaling "vloog" ik naar voren en viel met geweld op een van de kielbomen. Mijn adem stokte, mijn rug kraakte en ik was knock-out voor enkele minuten. 

Mijn co-skipper Benoit Hantzperg liet de spinnaker alleen zakken. We checkten mijn lichamelijke schade, daarna legde Benoit me zo goed mogelijk vast in de zitzak en vervolgens begonnen we aan een lange (8 uur durende) zeiltocht aan de wind in een zware zee naar Lorient.

Wij kwamen rond 1 uur 's nachts in Lorient aan, waar de tuiger van de boot, Julien Lubrano, en andere schippers ons stonden op te wachten. We moesten naar de eerste hulp in Lorient voor pijnstillers, röntgenfoto's en een check-up! Het verdict was een fractuur van de 8ste dorsale rib, maar geen symptomen van schade aan de longen, noch bloedingen. OUF! Ideaal is nu om nu 6 weken te rusten! Maar de breuk kan in 4 weken genezen. We zullen de pijn en het genezingsproces in de gaten moeten houden.De start van de Transat Jacques Vabre is over minder dan 5 weken, dus het is op het randje maar mentaal is mijn doel natuurlijk om daar te zijn (met groen licht van de artsen). De voorbereiding is op zijn kop gezet, maar de vastberadenheid is er nog steeds!"

En Jonas voegt er met een ingehouden glimlach aan toe om zijn ribben niet te veel te bewegen: 

"Ik vergat het! Om met een positieve noot te eindigen, we hebben ook het snelheidsrecord van de boot verbroken van 24,1 knopen naar 27,6 knopen!"

De start van de Transat Jacques Vabre vindt plaats op 7 november. Jonas Gerckens en zijn co-skipper Benoit Hantzperg mikken op de TOP 10 aan boord van de VOLVO 164, een gloednieuwe boot (klasse40) die in mei 2021 afgeleverd werd. 

Veel beterschap alvast vanwege Clubracer!

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: