11th Hour Racing Team Alaka'i verlaat Transat Jacques Vabre na mastbreuk in Atlantische Oceaan

  • Author: Kat
    Date: vr, 12/11/2021 - 15:14
11th Hour Racing Team Alaka'i zonder mast

Een bitter teleurgestelde Simon Fisher (GBR) en co-skipper Justine Mettraux (SUI) brachten afgelopen nacht door in een hotel in A Coruña, Spanje, en niet aan boord van hun 60 voet lange race jacht, 11th Hour Racing Team Alaka'i, nadat ze op woensdag 10 november, hun mast verloren voor de kust van A Coruña. 

Het team was vier dagen bezig met de Transat Jacques Vabre, een 5.800 zeemijl lange race van Le Havre, Frankrijk naar Martinique, in het Caribisch gebied. Om 14:02 UTC informeerden Fisher en Mettraux hun team aan de wal dat de 95-voet mast was omgevallen in 23 knopen wind, en in een woelige zee, terwijl ze raceten op de 7e plaats van de 22 IMOCA 60 boten die meedoen aan de race. Beide zeilers bleven ongedeerd bij het incident en hebben de race verlaten.

Vanuit A Coruña zei Mettraux: "Zowel Simon als ik zijn erg teleurgesteld - we hadden niet gedacht dat ons dit zou overkomen. We hadden een goede start van de race, en we gingen goed op dat moment. Ik vind het zo jammer om de race op deze manier te moeten verlaten, vooral omdat we zo'n goed jaar samen hebben gehad, de mijlen die we hebben gevaren en de ervaring die we hebben opgedaan. We zijn ook ontdaan voor het hele team dat ons geholpen heeft om ons zo goed voor te bereiden en ons afgelopen zondag naar de startlijn heeft gebracht."

Mastbreuk bij 25 knopen wind
Het duo zeilde voor de wind bij 20-25 knopen, ongeveer 7 zeemijl uit de kust van de Spaanse stad op dag vier van de trans-Atlantische race. Met één rif in het grootzeil en met de bemanning benedendeks dook de boot met de neus in een grote golf en hoorden de co-skippers een luide knal.

Fisher vertelt de details: "Ik hoorde een harde knal en ik denk dat het vrij duidelijk was van waar we binnen zaten wat er gebeurd was. We gingen aan dek en bekeken de situatie. De mast was over de voorkant van de boot naar beneden gezakt en als gevolg daarvan dreef de boot over de top van het tuig - we hadden veel tijd nodig om het tuig weer aan boord te krijgen. Dat was ons eerste doel om de mast aan boord te krijgen en zoveel mogelijk zeilen, tuigage enz. te redden als we konden.

"Omdat de mast onder de boot was gespoeld, was het onmogelijk om hem eruit te halen. We hebben hard gewerkt om de boot te laten draaien en het tuig naar buiten te laten steken, zodat we het misschien gemakkelijker aan boord konden trekken. Maar toen we daaraan begonnen te werken en de boot voor de wind kregen en het tuig onder de boot vandaan kwam, begon het hele tuig vrij snel te zinken.

Risico voor schade aan romp werd te groot
"We konden de mast dus niet meer terug op de boot krijgen - het werd te veel voor ons tweeën om hem aan boord te trekken. Op dat moment begonnen we ook verdere schade aan de romp en de foils te riskeren. We moesten de moeilijke beslissing nemen om alles weg te snijden, maar we hebben zoveel mogelijk gered. Hopelijk hebben we de schade aan de boot beperkt en nu varen we op motor richting A Coruña waar we worden opgewacht door onze goede vriend Chuny (Roberto 'Chuny' Bermúdez), die ons gaat helpen."

De walploeg van 11th Hour Racing Team reisde 's nachts vanuit de Franse basis van het team in Port-La-Forêt, Bretagne, en ontmoette de co-skippers deze ochtend.

"Dit is natuurlijk een grote teleurstelling voor de zeilers en het hele team, maar het belangrijkste is dat Simon en Justine veilig aan wal zijn," zei Team CEO Mark Towill. "We zijn de schade volledig aan het opnemen en werken aan een plan om de boot veilig naar Frankrijk terug te brengen," besloot hij.

Damian Foxall, sustainability program manager bij 11th Hour Racing Team en een veteraan die al 10 keer rond de wereld heeft geracet, gaf zijn mening over het verlies van de uitrusting overboord. "Simon en Justine zijn twee van de allerbeste offshore zeilers en we hebben er het volste vertrouwen in dat ze op dat moment de juiste beslissing voor de boot en zichzelf hebben genomen. Zoals we nu al twee keer hebben gezien in deze race [er was een eerdere ontmasting van een IMOCA van een ander team tijdens de eerste nacht], gebeuren er nu eenmaal incidenten, en in situaties als deze en onder hoge druk, moet het team instinctieve beslissingen nemen, rekening houdend met het menselijke, economische en milieugevolgen.

"Het is duidelijk het beste voor het milieu dat er niets overboord gaat.  We zullen rekening houden met de milieuaspecten als onderdeel van onze voetafdruk van de campagne."

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: