Nieuwe Contest 49CS is onderscheidend anders

Contest 49CS

Contest Yachts in Medemblik, opgericht in 1959, introduceert een nieuw model: de Contest 49CS met achterkuip. Een waardevolle aanvulling op de lijn semi-custom 50 voet jachten met middenkuip waar de werf vermaard om is. De nieuwe Contest 49CS is onderscheidend anders.

Wensen van klanten

Contest Yachts’ CEO Arjen Conijn vertelt: “Historisch gezien zijn we in het middenkuip-segment al heel lang marktleider. Dit wordt onderstreept door de onlangs nieuw geïntroduceerde Contest 50CS en door de toegekende internationale prijzen. De Contest 55CS heeft onder andere dit jaar de European Yacht of the Year verkiezing gewonnen. We hebben echter ook klanten voor deze lengtemaat die de voorkeur geven aan een achterkuip-ontwerp, terwijl ze wel kiezen voor de hoogwaardige kwaliteit van Contest, met de solide constructie en het enorme comfort. Daarom hebben we voor het nieuwe ontwerp onze 42CS, European Yacht of the Year 2014, als uitgangspunt genomen. Dat schip wordt alom gewaardeerd vanwege de geweldige kuip, ruimte en dubbele achterkajuit. Door schaalvergroting toe te passen, ontstond de 49CS. Onze eerste schetsen waren direct al veelbelovend.”

Gezamenlijk project

Het ontwikkelen van de 49CS was een gezamenlijk project met de vaste partners judel/vrolijk & co (naval architecture), Wetzels Brown Partners (interieurontwerp), en Lloyd’s Register (compliance en classificatie).

Johan Siefer van judel/vrolijk: “Het heeft allemaal uitstekend uitgepakt. De succesfactoren tijdens de ontwerpontwikkeling waren het interieurvolume, de stabiliteit en tegelijkertijd de competitieve zeilprestaties aan de wind en in lichtweer. Het jacht is minder gevoelig voor helling, de romp heeft minder weerstand in het water en snijdt gemakkelijker door golven. Dus het schip vaart stabieler, soepeler en comfortabeler.”

Contest 49CS

Gecertificeerde bouw

Contest Yachts bouwt alle jachten in eigen huis en hanteert voor de bouw van de rompen de single-shot vacuüminjectie-techniek. Dat betekent dat de hars met uiterste precisie in één keer wordt toegevoegd aan het laminaat, waarin ook carbon verstevigingen worden toegepast. Deze bouwmethode van Contest is Lloyd’s gecertificeerd.

Het levert super stijve en sterke casco’s op, die bovendien licht zijn. De Contest 49CS zal, net als alle andere Contest jachten, onberispelijk stil zijn, volledig vrij van storende geluiden en trillingen.

Dit hoge constructieve kwaliteitsniveau onderscheidt de Contest 49CS van andere jachten in dezelfde lengteklasse.

Contest 49CS

Volume optimaal benut

Onderscheidend zijn ook de accommodatie benedendeks en de dekindeling van de 49CS. Het achterschip herbergt twee hoge, ruime dubbele hutten met uitzonderlijke stahoogte. Naast de kajuittrap is aan bakboord de kombuis die twee werkbladen heeft aan weerszijden van het gangpad. Je kunt je hier onder alle omstandigheden schrap zetten, dus is er veilig te werken.

Aan stuurboord is een ruime douche/toiletruimte. De riante salon met veel lichtinval heeft aan beide boorden gerieflijke L-banken, met rechts van het midden een tafel en aan stuurboord een navigatiehoek.

In het voorschip is de eigenaarshut, met groot dubbelbed en een aparte douche/toiletruimte. Veel praktische kasten, de verlichting, styling en rompramen maken het geheel af. Dit verblijf is een sublieme master suite.

De jarenlange ervaring van Contest Yachts met 50 voets middenkuipers heeft geleid tot deze optimale benutting van het volume in de 49CS.

Uitgekiende dekindeling

De dekindeling is eveneens uitgekiend; er is maximale leefruimte aan dek gerealiseerd. De 49CS heeft weliswaar een achterkuip, maar die wijkt wel af van een standaard indeling. De kuip bestaat uit twee delen. Het voorste gedeelte onderscheidt zich door een beschutte, grote kuip, die in de Contest-traditie diep, comfortabel en veilig is onder alle omstandigheden. De kuip blijft vrij van schoten en trimlijnen. Die worden namelijk naar het achterste deel gevoerd, waar ook de dubbele stuurwielen staan. Deze stuurwielen staan niet dicht op de achtersteven, zoals gebruikelijk in een achterkuip, maar zijn verder naar voren geplaatst. Dat is veiliger, terwijl de roerganger ook direct contact kan hebben met andere opvarenden in de kuip. Een ander aantrekkelijk voordeel van deze opstelling: achter de stuurstanden is een prachtig achterdek om te loungen.

Andere beleving

Arjen Conijn: “Zowel boven- als benedendeks geeft de Contest 49CS een heel andere beleving dan een conventionele achterkuip waar alles achterin relatief laag is. De Contest 49CS biedt achterin twee grote, identieke hutten met voldoende stahoogte en de eigenaarshut voorin. Dat is ideaal voor gezinnen met kinderen. Of voor het varen met gasten. Er is keuze uit twee aparte bedden of een tweepersoonsbed in elke achterhut. In de achtersteven zit ook nog een grote garage voor onder andere een bijboot, die daar veilig en netjes is opgeborgen.”

Met de nieuwe 49CS zet Contest Yachts een onderscheidend ontwerp in de markt dat verrassend anders is, met behoud van alle vertrouwde kwaliteitsstandaarden van de werf.

Eigenschappen Contest 49CS

Length over alles

15,20m

49.87ft

Length over alles inclusief boegspriet

16,10m

52.82ft

Maximale breedte

4,90m

16.10ft

Diepgang standard kiel

2,35m

7.71ft

Mast hoogte bovenwaterlijn

24,60m

80.71ft

Grootzeil

73m2

758ft2

Genua 106%

60m2

645ft2

Brandstoftank

700ltr

185US gal

Watertank

700ltr

185US gal

Motor, Yanmar

81kW

110hp

Meer informatie is te vinden op www.contestyachts.com

 

 

Auteur:

  • Adverteerder

Voor u geselecteerd: